HomeEconomieHypotheekrente stijgt door: hogere maandlasten, oversluithausse voorbij

Hypotheekrente stijgt door: hogere maandlasten, oversluithausse voorbij

Adviseurs zien dat mensen nu vaker hun hypotheek verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing. “Mensen die al verbouwplannen hadden, halen die nu naar voren vanwege de alsmaar stijgende rente”, zegt Hagedoorn. “Die denken: als we wachten, wordt het straks te duur. Het is ook een teken van de krapte op de woningmarkt. Verhuizen is moeilijk, dus gaan mensen hun bestaande huis maar verbouwen.”

Sanderink merkt dat het verduurzamen van huizen nu populair is, onder meer vanwege de stijgende energieprijzen.

Minder bieders

Mede door de stijgende rente en dus hogere kosten van een hypotheek gingen de huizenprijzen in de eerste maanden van dit jaar minder hard omhoog dan voorheen. Op jaarbasis stegen de prijzen zo’n 14 procent. Eerder was dat nog zo’n 20 procent. Ten opzichte van het kwartaal daarvoor daalden de prijzen zelf ietsje, met zo’n 2 procent.

“Wij verwachten eerder een stabilisatie van de prijzen dan een echte daling”, zegt Hagedoorn. “De krapte is daarvoor te groot. Eerder boden vaak wel dertig mensen op een huis, nu zijn dat er minder. Mensen zijn wat terughoudender geworden. Maar als er nu nog maar zes mensen bieden, gaat het huis nog steeds boven de vraagprijs weg.”

Ook bij De Hypotheker zien ze dat er vaak minder bieders zijn. “Het lijkt erop dat de markt minder gespannen is dan een half jaar eerder”, zegt Kloet. “De kans dat je als koper ‘ertussen komt’ en je bod geaccepteerd wordt, is groter geworden. Wat ons betreft een gezonde ontwikkeling.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img