Kritiek en lof voor UBS-baas Hamers op laatste aandeelhoudersvergadering

0
55
Vertrekkend UBS-topman Ralph Hamers

NOS Nieuws

Aandeelhouders van UBS hoorden op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de Zwitserse bank maar één bestuurslid of commissaris niet standaard in het Engels, maar in het Duits spreken. Dat was vertrekkend topman Ralph Hamers. De Nederlandse ceo moet het veld ruimen na de overname van concurrent Credit Suisse.

Zijn laatste optreden bij UBS probeerde Hamers enige stijl te geven, met een subtiele broche van het UBS-logo op zijn revers en in het Duits, zonder al te zwaar Nederlands accent. “U heeft mij in ieder geval vandaag voor het laatst in het Duits horen spreken”, rondde hij zijn afscheidsrede af.

Daar had de aandeelhoudersbijeenkomst, traditioneel vooral bezocht door particuliere beleggers, een klaterend applaus voor over. En, aan het einde van de vergadering, een doos Zwitserse kaas.

U verdiende hier 5500 euro per uur.

Aandeelhouder UBS

Maar dat de Nederlandse ceo, die in 2020 overkwam van ING, al na minder dan drie jaar vertrekt, leidde toch ook tot enig ongemak. “Mijnheer Hamers, u heeft hier drie jaar lang 5500 euro per uur verdiend. Kunt u daar mee leven?”, brieste een aandeelhouder over de verdiensten van Hamers. Hij sprak van ‘diefstal’. “Waarom krijgt u niet gewoon op 1 januari uw hele jaarsalaris? Dan weet u zeker dat u uw geld krijgt, mocht ook dit bedrijf failliet gaan.”

Aftreden zelf aangeboden

Hamers benadrukte dat hij zelf had aangeboden om plaats te maken toen UBS een kleine twee weken geleden Credit Suisse overnam. “Het integreren van Credit Suisse is nu de belangrijkste taak voor UBS geworden”, zei de Nederlandse topman. “UBS wilde iemand met een ander profiel om de nieuwe bank te leiden. Daarom heb ik zelf aangeboden om af te treden.”

Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland, raakte vorige maand in ernstige problemen toen klanten in korte tijd massaal hun geld weghaalden. De Zwitserse centrale bank vroeg UBS daarop dringend om Credit Suisse voor zo’n 3 miljard euro over te nemen.

NOS op 3 legt in onderstaande video uit hoe de problemen bij diverse banken zijn ontstaan:

De jaarlijkse miljoenensalarissen van de top van UBS komt in Zwitserland steeds meer in de schijnwerpers te staan, door de enorme ontslagronde die bij Credit Suisse wacht. De integratie bij UBS zal vermoedelijk duizenden mensen hun baan kosten.

Een vertegenwoordiger van de grote Zwitserse pensioenfondsen waarschuwde op de aandeelhoudersvergadering van UBS dat dit tot grote sociale onrust in Zwitserland kan leiden. Hij vroeg daarom om een ruimhartig sociaal plan, maar liever nog om het Zwitserse deel van Credit Suisse als los onderdeel te laten voortbestaan. “Dit bedrijf kan over een paar jaar dan alsnog worden verkocht. Zo winnen we allemaal.”

Een andere aandeelhouder voerde weer een zelfgeschreven liedje op waarin hij de bank vroeg om ‘menselijkheid boven geld’ te plaatsen, maar UBS wilde op de aandeelhoudersvergadering niet meer beloven dan dat de 167 jaar oude merknaam Credit Suisse in eigen land behouden blijft.

UBS hield zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een dag na de laatste bijeenkomst van aandeelhouders van Credit Suisse. Die verliep behoorlijk emotioneel. De excuses die president-commissaris Axel Lehmann aanbood, waren niet aan iedereen besteed. Verbolgen beleggers noemden de leiding van de omgevallen bank ‘witteboordencriminelen’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here