Lage inkomens houden meer vakantiegeld over, hoge inkomens minder

0
22
Reizigers stappen in de bus voor een rit van Nederland naar Frankrijk

NOS NieuwsAangepast

Huishoudens met een laag inkomen houden dit jaar netto meer vakantiegeld over, hoge inkomens juist minder. Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP. Dat is het gevolg van veranderingen in het belastingstelsel.

Het keerpunt ligt bij een salaris van ongeveer 3000 euro bruto per maand. Wie wat meer verdient, houdt juist iets minder vakantiegeld over dan vorig jaar. Bij 3086 euro bruto bijvoorbeeld 18 euro netto minder dan in 2022.

Inkomensafhankelijk

“Dat komt doordat je bij een inkomen daartussen net in een ander belastingtarief valt”, zegt Dik van Leeuwerden van ADP. “Qua vakantiegeld gaan mensen die meer dan modaal verdienen er dus net iets op achteruit.” Ook de algemene heffingskorting speelt bij het vakantiegeld een rol, want die is inkomensafhankelijk.

Het verschil met vorig jaar is het gevolg van politieke keuzes. “Met Prinsjesdag is vorig jaar behoorlijk aan de knoppen gedraaid. Alles stond in het teken van koopkrachtherstel vanwege de hoge inflatie”, legt Van Leeuwerden uit. Vooral huishoudens met een inkomen onder modaal houden daardoor netto meer over.

Waar geven we het aan uit?

De meeste mensen krijgen hun vakantietoeslag in mei. Deze extra beloning moet werknemers in staat stellen om genoeg geld te hebben om in de zomer op vakantie te gaan.

Het is overigens niet zo dat de meeste mensen hun vakantiegeld ook daadwerkelijk uitgeven aan vakanties. Afgelopen jaren toonden diverse onderzoeken aan dat veel Nederlanders het geld opzijzetten om te sparen. Ook verbouwingen zijn een populaire bestemming voor het geld.

Daarnaast is er ook een groep werknemers die het vakantiegeld nodig heeft om het hoofd financieel boven water te houden. Uit een enquête van accountantskantoor PwC uit 2021 onder ruim 1700 mensen blijkt dat zo’n 7 procent van het geld aangewend wordt om schulden af te betalen.

Voor dit soort uitgaven is het niet nodig om het geld in mei te krijgen. Van Leeuwerden: “We zien ook dat in steeds meer sectoren mensen zelf kunnen kiezen wanneer de vakantiebijslag wordt uitgekeerd.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here