Meeste mensen deden op 1 maart belastingaangifte, 9,8 miljoen aangiftes binnen

0
29

NOS Nieuws

Bij de Belastingdienst zijn dit jaar tot nu toe 9,8 miljoen aangiftes binnengekomen. Dat zijn er 370.000 meer dan vorig jaar. Mensen die aangifte inkomstenbelasting moesten doen, hadden daar tot gisteren de tijd voor.

Waarom er meer mensen aangifte hebben gedaan voor 2022 dan voor 2021 is voor de Belastingdienst gissen, zegt een woordvoerder. Waarschijnlijk hebben relatief veel mensen aangifte gedaan die dat niet verplicht zijn. Zo kan het voor jongeren met een bijbaantje bijvoorbeeld interessant zijn, omdat ze mogelijk geld terugkrijgen.

Eerste dag populairst, ondanks storing

De meeste aangiftes werden dit jaar gedaan op 1 maart, de eerste dag dat het kon. Volgens de Belastingdienst kwam de eerste aangifte inkomstenbelasting al na anderhalve minuut binnen. De grote drukte leidde tot een storing bij DigiD, waardoor veel mensen niet meer konden inloggen.

Vermoedelijk werden daarom ook op 2 maart heel veel aangiftes verstuurd. Gisteren, de laatste dag, was ook een populaire dag, die staat op plek drie van de ‘aangiftedagen’.

Een grote groep Nederlanders heeft overigens om uitstel gevraagd en mag de aangifte nog tot 1 september doen. De fiscus heeft dit jaar 2,9 miljoen keer uitstel verleend. “Het overgrote deel van die verzoeken, 92 procent, komt van belastingadviseurs. Zo hebben ze meer tijd om alle aangiftes van hun klanten te doen”, zegt de woordvoerder.

1 miljoen vragen

Wie geen belastingadviseur heeft, wist de Belastingdienst te vinden voor advies. Er werden dit jaar 1 miljoen vragen gesteld aan medewerkers van de Belastingtelefoon en naar schatting zijn er zo’n 14.000 vragen via sociale media afgehandeld. Er werden nog eens 33.000 afspraken gemaakt bij belastingkantoren en steunpunten voor persoonlijke hulp bij de aangifte. Dat is volgens de fiscus 17 procent meer dan vorig jaar.

Bijna iedereen doet de aangifte inkomstenbelasting tegenwoordig digitaal. Toch werden dit jaar nog 59.000 aangiftes op papier gedaan, dat is 0,6 procent van het totaal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here