‘Miljarden extra voor klimaatbeleid door stijgende opbrengst CO2-rechten’

0
95

Nu worden het Nederlands klimaatbeleid en duurzame energieprojecten voornamelijk gefinancierd uit de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze belasting op energie – naast de gewone energiebelasting – wordt gebruikt voor de subsidies waarmee onder meer grote projecten met zonnepanelen en windmolens worden betaald, maar ook de afvang en opslag van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee.

De manier waarop Nederland het klimaatbeleid financiert is niet onomstreden. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft kritiek op Nederland, omdat het midden- en kleinbedrijf de rekening betaalt voor de vervuilende industrie. Grootverbruikers als Tata Steel en Shell krijgen ‘grootverbruikerskortingen’ op de energiebelasting, waardoor ze relatief weinig betalen. De grootverbruikers maken wel weer meer gebruik van de subsidies dan kleine bedrijven.

De financiering via de ODE leidt er verder toe dat iedere extra inspanning op klimaatbeleid zichtbaar terugkeert op de energierekening, ook voor mensen met een laag inkomen. Dat verlaagt het draagvlak voor klimaatbeleid, schreef de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in januari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here