Nederland voerde vorig jaar 40 procent minder uit naar Rusland

0
25
Containers in de haven van Rotterdam werden tegengehouden, omdat onduidelijk was wat de sancties betekenden

NOS Nieuws

Nederland heeft vorig jaar veel minder geëxporteerd naar Rusland. Dat is niet verrassend, omdat sinds de inval van Rusland in Oekraïne allerlei Europese sancties tegen het land zijn afgekondigd. Morgen is het een jaar geleden dat de inval plaatsvond.

De waarde van de export naar Rusland nam in 2022 met 38 procent af ten opzichte van het jaar ervoor, en kwam volgens het CBS uit op 3,7 miljard euro. Onder meer vrachtvoertuigen, bloemen, planten en machines werden het afgelopen jaar minder vaak naar het land gebracht.

Halfgeleiders en chips, die op de sanctielijst staan, laten de grootste daling zien in de exportwaarde. Desondanks blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur dat via tussenhandelaren toch veel chips in Rusland belanden. Ook wordt soms gebruik gemaakt van uitwijklanden. Deze handelsstromen zijn niet terug te zien in de cijfers van het CBS.

Hofleverancier van olie

Nederland importeerde op zijn beurt juist 13 procent meer uit Rusland, in totaal voor een waarde van 21 miljard euro. Dat komt voor het overgrote deel door de hoge kosten voor de invoer van brandstoffen, zoals gas, aardolie en aardolieproducten.

Over het gehele jaar gezien was Rusland afgelopen jaar nog altijd de hofleverancier van ruwe aardolie voor Nederland. Wel minderde de import gedurende het jaar gestaag.

Dat leverde tussen maart en december volgens het CBS een daling van bijna 14 procent op, tot een bedrag van 6,2 miljard euro. Dat compenseerde Nederland door meer olie te halen uit Saoedi-Arabië, Nigeria en de Verenigde Staten.

Koper en nikkel

Ongeveer 90 procent van alles wat we uit Rusland importeren, bestaat uit brandstoffen. Voor de rest haalden we vorig jaar een aanzienlijke hoeveelheid koper, nikkel en aluminium uit het land.

De invoerwaarde van hout, ijzer en staal daalde juist flink. Ook die vallen onder de sancties van de Europese Unie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here