Nieuwe klap bankaandelen door problemen bij Zwitserse bank Credit Suisse

0
22
Het hoofdkantoor van Credit Suisse in Zwitersland

NOS Nieuws

De aandelen van banken staan opnieuw in het rood. Na de problemen bij Silicon Valley Bank, worden beleggers nu nerveus van slecht nieuws bij de Zwitserse bank Credit Suisse.

De grote bank worstelt al maanden met schandalen: een witwasonderzoek, verlieslatende investeringen, gedoe in de bestuurskamer. En dus houden beleggers de bank uit Zürich scherp in de gaten.

Gisteren publiceerde Credit Suisse de jaarcijfers van vorig jaar met wederom slecht nieuws. Er kwamen tekortkomingen in de boekhouding aan het licht. Accountant PwC spreekt van “fouten in de interne controlesystemen”.

Toen ook duidelijk werd dat de belangrijkste aandeelhouder van Credit Suisse – de Saudi National Bank – financieel niet meer kon bijspringen, begonnen beleggers hun aandelen te verkopen. Volgens de Saudi’s kunnen ze er niet meer geld in steken, omdat ze niet meer dan 10 procent van de aandelen mogen bezitten.

Angst voor besmetting

Net na 13.00 uur was de koers van de tweede bank van Zwitserland met ruim 23 procent gedaald. Daarmee komt de totale daling in het laatste half jaar uit op bijna tweede derde.

Het negatieve sentiment blijft niet beperkt tot Zwitserland. Beleggers zijn bang dat de problemen bij Credit Suisse ook slecht kunnen uitpakken voor andere Europese banken en verzekeraars. Na het middaguur stond ING zo’n 8,5 procent in de min. Verzekeraar Aegon verloor 7 procent en ABN Amro ruim 7,5 procent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here