Olieconcern Saudi Aramco maakt gigantische winst sinds sancties tegen Rusland

0
24
Tankstation in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië

NOS Nieuws

De oliemaatschappij Saudi Aramco uit Saudi-Arabië heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 151,1 miljard euro, als gevolg van de hogere prijzen voor ruwe olie. Het bedrijf is van cruciaal belang voor de economie van het land.

Het bedrijf, voluit de Saudi Arabian Oil Company, zegt dat de jaarcijfers de hoogste zijn sinds het naar de beurs is gegaan, in december 2019. Het resultaat is te danken aan de stijging van de energieprijzen sinds Rusland vorig jaar februari Oekraïne binnenviel en sancties kreeg opgelegd. Daardoor werd het Rusland verboden olie en gas te verkopen op westerse markten.

Futuristische stad

Aramco wil de productie opvoeren om te profiteren van de toegenomen vraag. Daarmee hoopt het de miljarden te vergaren die nodig zijn om de plannen van kroonprins Mohammed bin Salman te verwezenlijken. Die wil een futuristische stad bouwen met de naam Neom, die bestaat uit een gebouw van 170 kilometer lang, 500 meter hoog en 200 meter breed. Neom moet een centrum van wereldhandel en toerisme worden. Daarmee moet het land worden voorbereid op een tijdperk zonder olie.

Om die plannen te verwezenlijken, zijn de opbrengsten uit olie hard nodig. De kroonprins wil voor het project in de woestijn 470 miljard euro uittrekken. De olieproductie is echter in strijd met de toenemende bezorgdheid over fossiele brandstoffen die de klimaatverandering versnellen, ook in het licht van de klimaatbesprekingen COP28 die in november worden gehouden in de naburige Verenigde Arabische Emiraten.

Topman Amin H. Nasser zegt te verwachten dat olie en gas in de nabije toekomst nog essentieel zullen blijven, maar noemt het risico reëel dat er minder in wordt geïnvesteerd. Saudi-Arabië wil de uitstoot van CO2 in 2060 tot nul hebben teruggebracht, maar plannen om dat te bereiken zijn nog niet duidelijk.

Aramco heeft in oktober wel een verduurzamingsfonds in het leven geroepen ter waarde van 1,4 miljard euro. Ook zijn er plannen voor het afvangen en opslaan van CO2.

De winst van Aramco steeg vorig jaar met 46,5 procent ten opzichte van 2021, toen het resultaat 103,2 miljard euro was. Tijdens de coronapandemie in 2020 bleef de winst steken op bijna 46 miljard euro, doordat de vraag vanwege de lockdowns en reisbeperkingen veel minder was.

De productie lag vorig jaar op zo’n 11,5 miljoen vaten per dag en Aramco is van plan die op te voeren tot 13 miljoen vaten per dag in 2027. Daarvoor wordt dit jaar meer dan 51,5 miljard euro uitgegeven aan investeringen.

Het olieconcern heeft aangekondigd in het eerste kwartaal 18,3 miljard euro dividend uit te keren over het laatste kwartaal van vorig jaar.

De prijs van een vat ruwe olie ligt nu rond de 77 euro, maar bedroeg op het hoogtepunt in juni meer dan 112 euro, waardoor de winst vooral in het derde kwartaal groot was.

Nettowinst van oliebedrijven

2021 2022
BP 6,7 miljard euro -13,3 miljard euro ( eerste 9 maanden)
Shell 18,4 miljard euro 38,5 miljard euro
ExxonMobil 21,2 miljard euro 51,5 miljard euro
Saudi Aramco 71,3 miljard euro 119,7 miljard euro (eerste 9 maanden)
Chevron 5,8 miljard euro 32,6 miljard euro
ConocoPhillips 7,4 miljard euro 14,2 miljard euro (eerste 9 maanden)
Total 9,4 miljard euro 15,9 miljard euro (eerste 9 maanden)
Aramco 103,2 miljard euro 151,1 miljard euro
Totaal 243,4 miljard euro 410,2 miljard euro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here