HomeEconomieOlielanden voeren productie op, 'maar benzineprijs blijft nog even hoog'

Olielanden voeren productie op, ‘maar benzineprijs blijft nog even hoog’

Toen de vraag in 2020 wegviel schroefden de olielanden hun productie rigoureus terug. Sinds afgelopen zomer gaat de kraan elke maand weer verder open. “Afgelopen maanden kwamen er steeds 400.000 vaten bij. De bedoeling is dat ze eind dit jaar weer op het niveau van voor corona zitten”, zegt Van Cleef. “Maar dat is de papieren versie. In de praktijk blijft de productie de laatste maanden achter.”

Het lukt niet alle olieproducerende landen om hun productie op te schroeven. Landen als Nigeria, Angola en Rusland zitten aan hun plafond, zegt zowel Van Geuns als Van Cleef. “Saudi-Arabië zou in het gat kunnen springen, maar doet dat niet vanwege onderlinge afspraken”, zegt Van Cleef. En dus stijgt de prijs.

Wat ook meespeelt is dat de zoektocht naar nieuwe olie vermindert. “Steeds meer investeerders lopen weg van olie en gas. Het begint nu te wringen dat de investeringen in olie zijn teruggelopen”, zegt Van Geuns. Want hoewel de investeringen in wind en zon oplopen, is de hoeveelheid duurzame energie nog niet voldoende om de vraag op te vangen en de energieprijzen te drukken.

Elektrische taxi’s

Dat die transitie hobbelig is, merken ze ook bij de Amsterdamse taxicentrale. “Een deel van onze chauffeurs wil wel de overstap maken naar een elektrische auto, zeker nu de brandstofprijs zo hoog is”, zegt Borreman. “Maar de levertijden voor elektrische auto’s zijn lang. En bovendien hebben veel chauffeurs niet meer de buffers om een nieuwe auto aan te schaffen na twee jaar corona.” Dus blijven de meeste taxichauffeurs afhankelijk van de prijzen aan de pomp. En die blijven voorlopig nog wel even hoog, denkt econoom Van Cleef.

Deze taxichauffeur stapte wel over op elektrisch rijden, waardoor hij nu een paar honderd euro per maand bespaart op brandstof:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img