Olieprijs stijgt, prijzen aan de pomp zullen waarschijnlijk volgen

0
36
Olieopslag in de Rotterdamse haven

NOS Nieuws

De olieprijs stijgt, nadat olieproducerende landen gisteren onverwacht bekendmaakten dat ze de productie met een miljoen vaten gaan beperken. Op de Aziatische markten ging de prijs van olie vannacht met 8 procent omhoog.

Analisten gaan ervan uit dat de stijgende olieprijs gaat doorwerken in de prijzen aan de pomp. De prijs van gas is gekoppeld aan die van olie.

Spanningen tussen OPEC+ en VS

Duurdere olie is ook slecht nieuws voor centrale banken, die met renteverhogingen proberen de inflatie te beteugelen. Het terugdringen van inflatie is moeilijker met hoge olieprijzen. Nog meer renteverhogingen staan ter discussie in de financiële wereld, omdat ze banken in problemen kunnen brengen. Stijgende rente was een belangrijke oorzaak van de val van de Silicon Valley Bank vorige maand in de VS.

President Biden van de VS drong er vorig jaar op aan juist meer olie op te pompen, om zo de prijs naar beneden te krijgen en dus de inflatie te drukken. Maar nu doen OPEC+-landen – de OPEC-landen samen met tien bevriende olieproducenten – dus het tegenovergestelde. De productiebeperking voert zo de spanningen op tussen de VS en de OPEC+-landen, met name Saudi-Arabië.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here