Ondernemers cultuur en creatieve sector vragen om aanpassing steunregels

0
82

Zzp’ers en flexwerkers in de creatieve en culturele sector willen dat het kabinet de corona-steunmaatregelen aanpast. Dat is nodig, schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer, omdat eerdere steunmaatregelen hen niet goed bereikten. De miljoenen zouden te veel bij de instellingen blijven hangen.

De Creatieve Coalitie, waar 45 vakorganisaties en bonden in zijn verenigd, vreest dat dit opnieuw gebeurt bij de 68 miljoen euro die het demissionaire kabinet nu uittrekt voor extra steun aan de culturele en creatieve sector. De nieuwe coronamaatregelen treffen onder meer dirigenten van amateurkoren, muziekleraren die aan huis werken en dj’s en freelancers in het clubcircuit.

Niet gedekt

De Creatieve Coalitie schrijft dat voor zzp’ers en flexwerkers het overgrote deel van weggevallen activiteiten niet wordt gedekt door regelingen als de NOW (loonsteun), TOZO (voor zelfstandige ondernemers) en TVL (voor vaste lasten).

Om te voorkomen dat zij opnieuw buiten de boot vallen zou er een vangnet moeten komen. Flexwerkers en zzp’ers zouden daarop terug moeten kunnen vallen, als ze kunnen aantonen dat schade die zij lijden niet door organisaties of andere regelingen gecompenseerd wordt. Ook zouden steunregelingen uitgebreid moeten worden, zodat ze beter toegankelijk worden voor flexwerkers en zzp’ers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here