onveilige producten makkelijk te verkopen via Bol en Amazon

0
42

NOS Nieuws

Onveilige producten kunnen nog steeds makkelijk worden verkocht via Bol.com en Amazon. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond na onderzoek. De bond bekeek producten die externe verkopers via de websites aanbieden.

De bond startte zelf ook zo’n winkeltje en bood daar negen producten aan die op het Europese waarschuwingsplatform Safety Gate als gevaarlijk zijn aangemerkt, zoals een brandgevaarlijke airco en een kinderstoel waar je makkelijk uit kan vallen. Zeven van de producten kwamen door de controles van Bol.com, acht door die van Amazon. Een brandgevaarlijk lichtsnoer werd wel van beide sites gehaald.

Simpele trucs

“Met simpele trucs zijn de veiligheidseisen van de webshops nog steeds te omzeilen”, vertelt Joyce Donat van de Consumentenbond. Normaal moet je aan de EAN-code (een unieke productcode) kunnen zien of een product als onveilig is aangemerkt. Maar met zelf gekochte codes die niets met het artikel te maken hadden, kwamen de producten er in het onderzoek toch doorheen.

Ook met CE-markeringen, die aangeven of een product voldoet aan Europese regels, kan worden gefraudeerd. Met foto’s van CE-markeringen van een ander product lukte het om onveilige goederen aan te bieden.

Bol.com laat weten dat het bedrijf al veel maatregelen neemt om een onveilig assortiment te voorkomen. Ook is het volgens Bol niet gebruikelijk dat verkooppartners bewust gevaarlijke producten online plaatsen, zoals de Consumentenbond deed in dit onderzoek. Amazon heeft nog niet gereageerd.

Vanaf 2024 gelden er strengere regels voor onveilige producten van buiten de EU. Als een aankoop onveilig is, moet de verkoper straks voor dezelfde prijs een veilig vervangend product aanbieden, óf de aankoop zo herstellen dat die wel veilig is, óf het aankoopbedrag terugbetalen.

“Maar het probleem is dat je pas achteraf wat hebt aan die regels. Dan heb je het product al in huis en is er misschien al iets gevaarlijks gebeurd”, zegt Donat van de Consumentenbond. “Als je je etalage openstelt voor externe aanbieders moet je de verantwoordelijkheid nemen om al aan de poort strenger te controleren.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here