Ook G20 officieel akkoord met minimumwinstbelasting voor multinationals

0
111

Eerder zei Oxfam Novib in reactie op het akkoord tussen de 136 OESO-landen dat belastingparadijzen hierdoor helemaal geen verleden tijd zijn. “De belastingduivel zit in de details”, zeiden ze toen. Door een ingewikkeld systeem van vrijstellingen zouden bedrijven er alsnog makkelijk vanaf kunnen komen, vreest de ontwikkelingsorganisatie.

Ook Tax Justice Network was kritisch, omdat het plan niet in de buurt komt van de oorspronkelijke ambities. Volgens hen raakt de maatregel maar 100 bedrijven en kunnen die alsnog met winst schuiven, waardoor zij weinig belasting betalen.

Het demissionaire kabinet liet eerder weten blij te zijn met een wereldwijd minimumtarief. Volgens deskundigen kan zo’n tarief voor de Nederlandse schatkist goed uitpakken, maar veel hangt af van de precieze uitvoering. Het voorstel heeft pas effect als landen individueel hun wetgeving aanpassen. Dat kun dus tot verschillen tussen landen leiden.

Ook klimaat en vaccins op agenda

De G20 zijn dit weekend bijeen in Rome. Onder meer de Russische president Poetin en Chinese leider Xi Jinping volgen de conferentie digitaal. Zij grepen de top aan om andere wereldleiders op te roepen de coronavaccins van Russische en Chinese makelij te erkennen. Het Europees Medicijn Agentschap onderzoekt op dit moment of het Russische Spoetnik V goedgekeurd kan worden.

Een ander groot thema op de G20-top is het terugdringen van de klimaatverandering. Gisteren bleek uit een uitgelekte conceptverklaring dat de regeringsleiders hebben afgesproken meer te doen tegen de opwarming van de aarde. Hoe is nog niet duidelijk. Verder spraken de VS en de EU in de zijlijn van de top af wederzijdse importheffingen op staal en aluminium op te heffen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here