Russisch-Zwitserse miljardair ontvangt megadividend uit bedrijf in Nederland

0
28
Margarita Louis-Dreyfus met haar zoon Kyrill in 2016

NOS Nieuws

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

De Russisch-Zwitserse multimiljardair Margarita Louis-Dreyfus ontving afgelopen vier jaar zo’n 1 miljard euro van een Nederlandse houdstermaatschappij. De bedragen kwamen terecht bij een Amsterdams bv’tje dat dient als spaarpot van de familie, blijkt uit onlangs gedeponeerde jaarverslagen. Zo speelt Nederland een centrale rol in de omvangrijke geldstromen van een van de grootste grondstoffenhandelaren ter wereld.

De 60-jarige Margarita is de weduwe van Robert Louis-Dreyfus. Na zijn dood erfde zij een groot deel van de aandelen van het 172 jaar oude handelshuis Louis Dreyfus dat een miljardenkapitaal opbouwde met de handel in grondstoffen. Ook werd ze de voorzitter van de raad van toezicht. Hoewel het bedrijf opgericht werd in Frankrijk is het hoofdkantoor al jaren op papier gevestigd in Nederland.

Samen met drie andere bedrijven (Archer-Daniels-Midland Company, Bunge en Cargill – met z’n vieren bekend als ABCD) beheerst Louis Dreyfus zo’n 70 tot 90 procent van de wereldwijde graanhandel. Het is daarnaast een grote speler het verhandelen van onder meer rijst, koffie, katoen en suiker.

En ondanks – of misschien wel juist dankzij – alle problemen op de graanmarkt gaat het Louis Dreyfus voor de wind, blijkt uit de jaarverslagen die het bedrijf inleverde bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Het bedrijf verkocht vorig jaar voor bijna 58 miljard dollar (52 miljard euro) aan grondstoffen, 10 miljard euro meer dan een jaar eerder.

Dat leverde een winst op van 770 miljoen dollar, terwijl er een jaar eerder nog 358 miljoen overbleef onder de streep. Zo lijkt het bedrijf niet geleden te hebben onder de oorlog tussen de belangrijke graanproducenten Rusland en Oekraïne. In 2022 verkochten de dochterbedrijven van Louis Dreyfus in Rusland en Oekraïne nog voor ruim 1 miljard dollar aan producten.

Toch maakte het concern onlangs bekend vanaf 1 juli te stoppen met graanexporten uit Rusland, vanwege toenemende “graanexportuitdagingen”. Ook onderzoekt het handelshuis mogelijkheden om de bezittingen in Rusland te verkopen.

Schuld van één miljard

De sappige winsten leveren Margarita Louis-Dreyfus gigantische winstuitkeringen op. Louis Dreyfus Holding bv keerde afgelopen vier jaar 1,098 miljard dollar (994 miljoen euro) aan dividend uit. Vrijwel alles daarvan kwam uit bij matriarch Margarita en haar directe familieleden. Via de Amsterdamse Akira bv bezit zij 96 procent van de aandelen van het handelshuis.

Toen haar man overleed, was haar aandeel nog zo’n 30 procent kleiner. Die aandelen waren in handen van andere familieleden, maar die wilden ervan af. Margarita Louis-Dreyfus kocht ze op.

Om dat te bekostigen leende Akira bv in 2019 1 miljard dollar bij de Zwitserse bank Credit Suisse. Uit de jaarverslagen van die spaarpot op de Herengracht blijkt dat ze de honderden miljoenen aan winst die ze afgelopen jaren uit het handelshuis trok vooral gebruikte om die schuld af te lossen. Inmiddels is de langlopende schuld van Akira afgenomen tot 292 miljoen dollar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here