‘Shein naar beurs in New York’, net na heisa over ‘influencerpropaganda’

0
37
Een pop-upwinkel van Shein in Parijs

NOS Nieuws

De Chinese onlinekledingverkoper Shein gaat volgens persbureau Reuters naar de beurs. Shein zou bij de Amerikaanse beursautoriteiten een aanvraag hebben gedaan voor een beursgang in New York.

De waarde van Shein (spreek uit She-in, op z’n Engels) wordt geschat op zo’n 60 miljard dollar. Daarmee zou het de grootste Amerikaanse beursgang van een Chinees bedrijf zijn sinds Uber-concurrent Didi Global in 2021. Dat bedrijf was toen 68 miljard dollar waard, maar verdween een jaar later weer van de beurs.

De kledinggigant is controversieel vanwege verhalen over slechte arbeidsomstandigheden. Volgens de Zwitserse mensenrechtenorganisatie Public Eye moeten mensen in fabrieken van toeleveranciers van Shein bijvoorbeeld meer dan 75 uur per week werken. Ook journalisten van Channel 4 constateerden veel te lange werkdagen en een salaris dat niet wordt uitbetaald als een werknemer een fout maakt.

Influencerpropaganda

Deze maand kregen Amerikaanse influencers veel kritiek over zich heen, nadat ze van Shein een snoepreisje naar China hadden gekregen. Dat was inclusief een bezoek aan een modelfabriek. De influencers, met miljoenen volgers, hadden daarna hun mond vol over hoe tiptop in orde het zou zijn bij Shein.

Een van de influencers die mee waren, Dani DMC, bood achteraf excuses aan. “Ik heb een grote fout gemaakt”, zei ze op Instagram. “Ik heb mijn relatie met Shein verbroken en ben niet meer aan ze verbonden en zal ook nooit meer met ze samenwerken.”

Katoen uit Xinjiang

Geruchten over een mogelijke beursgang gaan al jaren. Het bedrijf spreekt de plannen tegen. Onlangs is wel het hoofdkantoor van Shein verplaatst van China naar Singapore. Dat zou een Amerikaanse beursgang moeten vergemakkelijken.

Tientallen Republikeinse en Democratische congresleden eisen dat de Amerikaanse beursautoriteit een beursgang tegenhoudt, totdat vaststaat dat Shein geen dwangarbeid gebruikt. Uit een onderzoek van persbureau Bloomberg blijkt dat Shein katoen gebruikt uit de regio Xinjiang. In die regio wordt de Oeigoerse moslimminderheid gedwongen te werken op katoenvelden en in kledingfabrieken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here