Stakingen aangekondigd in kleinmetaalsector om cao-conflict

0
115

Volgens onderhandelaar Jacqie van Stigt van FNV Metaal willen de werkgevers vooral verslechteringen doorvoeren in ruil voor de zwareberoepenregeling die eraan zit te komen. “Die is in onze sector heel belangrijk, want er is veel overwerk en tijdsdruk.”

Ron Follon, hoofdonderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), zegt dat de werkgevers niet kunnen voldoen aan de eisen. “De voorwaarden die de vakbonden stellen zijn onwenselijk en niet haalbaar.” Volgens hem is het nodig om de ouderenregelingen in de cao aan te passen, als de door de vakbonden gevraagde regeling voor vervroegd pensioen wordt ingevoerd.

FNV-onderhandelaar Van Stigt vindt de looneis het belangrijkst, maar volgens haar moet ook gewerkt worden aan de balans tussen werk en privé en de aantrekkelijkheid van de sector voor jongeren. “Dit zijn de mensen die Nederland door de energietransitie moeten helpen en daar moet dan wel een goede boterham mee te verdienen zijn.”

Stakingen door hele land

Van Stigt zegt dat de vakbond de komende weken stakingen gaat organiseren door het hele land en dat ook op andere manieren actie gevoerd zal worden. “We leggen niet zomaar het werk neer, maar we denken dat het niet anders kan. Met nu al meer dan 40.000 openstaande vacatures verwachten we dat werkgevers niet blij zullen zijn als werknemers het werk neerleggen, maar we hopen daarmee werkgevers weer om de tafel te krijgen.”

“Wij vinden stakingen een slechte zaak”, reageert Follon van de werkgevers. “Het brengt schade toe aan de bedrijven die nog herstellende zijn van de coronapandemie en wat ons betreft moeten de onderhandelingen plaatsvinden aan de cao-tafel. Wij staan ervoor open om verdere gesprekken te voeren.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here