HomeEconomieStijging van 17,50 euro: grootste energiebedrijf maakt tarieven 2022 bekend

Stijging van 17,50 euro: grootste energiebedrijf maakt tarieven 2022 bekend

Essent, het energiebedrijf met de meeste klanten in Nederland, verwacht voor volgend jaar een stijging van de energierekening met 17,50 euro per maand. Die stijging geldt voor huishoudens met een gemiddeld verbruik en een flexibel tarief. Essent heeft de nieuwe tarieven vanavond bekend gemaakt. Eerder kwam Vattenfall met een verwachte stijging van 25 euro. Het derde grote energiebedrijf, Eneco, heeft de tarieven voor volgend jaar nog niet bekendgemaakt.

De tariefsverhoging is minder groot dan je op basis van vervijfvoudiging van de internationale gasprijs zou verwachten. Dat komt onder meer door de korting op de energiebelasting waar het kabinet 3 miljard euro voor heeft uitgetrokken. Zonder deze korting zou de prijs bij Essent met 55 euro per maand stijgen.

Dat de prijsverhoging meevalt, komt ook door de manier van inkopen door de grote energiebedrijven. “Voor deze specifieke klantengroep kopen wij lang van tevoren in om juist die extreme prijsschommelingen te dempen”, vertelt Boudewijn den Herder, commercieel directeur bij Essent.

Net als Vattenfall adviseert Den Herder consumenten om voorlopig niet van contract te veranderen. “Het is vrijwel voor alle klanten verstandig om te blijven zitten in hun bestaande contract, nieuwe prijzen zijn bijna altijd hoger dan de oude contracten. Verder adviseren we om goed naar je verbruik te kijken zodat je bij de jaarafrekening niet voor onaangename verrassingen komt te staan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img