Thuishulp eist voor rechter recht op pensioen en WW

0
119

Thuishulp Carol Kollmann en het UWV, verantwoordelijk voor de verstrekking van onder andere WW, WAO en Ziektewet, stonden vandaag tegenover elkaar in de rechtbank Rotterdam. Kollmann eist pensioen en WW van het UWV. Door een uitzondering in de wet kunnen huishoudelijke hulpen in dienst van particulieren niet automatisch gebruikmaken van socialezekerheidsregelingen.

Kollmann werkte als zorgverlener aan huis bij iemand die naar een verzorgingstehuis moest. Toen zij een uitkering wilde aanvragen omdat ze ineens zonder werk zat, bleek dat ze daar geen recht op heeft. Mensen die werken via de Regeling dienstverlening aan huis hebben niet, zoals bijna alle werknemers in Nederland, automatisch recht op zoiets als een uitkering. Zij moeten daar zelf voor zorgen.

Kollmann: “Het bleek dat ik mijzelf moet verzekeren in plaats van dat mijn werkgever dat voor mij doet. Maar ik verdien daar te weinig voor, die kosten zijn heel hoog. Voor mijn 18-jarige dochter die in de supermarkt werkt, is een beter vangnet geregeld dan voor mij. Dit moet de overheid anders gaan regelen.”

Kollmans advocaat, Claire Reynaers van Houthoff, zei vandaag in de rechtbank te vrezen dat steeds minder mensen bereid zullen zijn dit soort zorg te verlenen, omdat ze hierdoor veel rechten mislopen. Het UWV liet na de rechtszitting weten dat zij de wet volgen en dat Kollmann geen recht heeft op een uitkering.

Liefde voor de medemens

Volgens Kollmann doen veel mensen huishoudelijk werk uit liefde voor de medemens. “Het is geen werk waar je rijk van wordt. Ook wij moeten iets kunnen opbouwen voor de toekomst.”

Vrouwenrechtenorganisaties Bureau Clara Wichmann en de Vereniging voor Vrouw en Recht staan Kollmann bij. De organisaties vinden de huidige regeling discriminerend. Omdat 95 procent van de groep die huishoudelijk werk uitvoert vrouw is, benadeelt de regeling bijna alleen maar vrouwen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here