HomeEconomieTurkse lira in vrije val, munt verliest weer 10 procent in waarde

Turkse lira in vrije val, munt verliest weer 10 procent in waarde

Correspondent Mitra Nazar:

“Elke keer als Erdogan in een speech iets zegt over de economie, valt de lira harder naar beneden. Dat komt omdat hij vast blijft houden aan de onconventionele economische visie dat de rente laag moet blijven. Hij lijkt er heilig in te geloven dat Turkije moet investeren, en dat bedrijven moeten groeien door ze goedkopere leningen te geven. Dat dat ten koste gaat van de lira is, zegt hij, slechts tijdelijk.”

“Hij vraagt mensen nu om hem te vertrouwen en geduld te hebben. Maar er zijn steeds minder mensen die hem vertrouwen. Iedereen voelt de waardedaling van de munt. Het inkomen van burgers wordt elke dag een stukje minder waard. Bovendien is dit niet gisteren begonnen. Het is een opeenstapeling van meerdere jaren van – wat critici zeggen – financieel wanbeleid.”

“Er is veel onrust in de bevolking, al langer. Maar echt de straat op gaan, dat doen Turken niet zo snel meer sinds de Gezi-protesten van 2013 hard werden neergeslagen. Dat er nu mensen de straat op gaan is uniek, maar het is nog klein en vooral in oppositiewijken. Het is nog moeilijk te voorspellen of dit gaat uitgroeien tot iets groters. Dat zullen we de komende dagen wel zien.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img