Vakbonden blijven leden verliezen: bijna 100.000 in twee jaar

0
132

Het aantal vakbondsleden blijft dalen. Dit jaar zijn het er 98.000 minder dan in 2019, een daling van 6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat elke twee jaar het aantal leden meet.

In ruim tien jaar tijd is het aantal vakbondsleden van 1,9 miljoen naar 1,5 miljoen gedaald. Sinds 1966 hadden de vakbonden niet zo weinig leden.

“De afgelopen jaren hebben vakbonden zich sterk gemaakt voor betere regulering van flexwerk. En dat is ook overgenomen door werkgevers. Dus je zou kunnen zeggen dat ondanks het afnemende ledenaantal, vakbonden er wel nog steeds toe doen”, zegt Niels Jansen, docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Vooral oudere mannen en vrouwen zijn lid van een vakbond. 22 procent van de vakbondsleden heeft de AOW-leeftijd. In 2019 was dat nog 18 procent. Volgens het CBS komt dat doordat meer vakbondsleden na het bereiken van de AOW-leeftijd vakbondslid blijven.

Niet over nagedacht

In andere leeftijdsklassen nam zowel het aantal mannelijke als vrouwelijk leden af. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat mensen vooral geen lid zijn van een vakbond, omdat zij er nooit serieus over hebben nagedacht.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here