HomeEconomieVergunningen Tata Steel aangescherpt: lucht moet sneller schoner

Vergunningen Tata Steel aangescherpt: lucht moet sneller schoner

“Het is goed dat er meer gecontroleerd gaat worden”, zegt Linda Valent van omwonendenvereniging Dorpsraad Wijk aan Zee. “Maar wat gebeurt er als de normen dan weer overschreden zijn?” Volgens Valent heeft Tata Steel vaker verbetering beloofd, maar koopt het bedrijf daarmee vooral tijd. “Ik zou zeggen: als ze het niet voor elkaar krijgen, dan moet de verantwoordelijke fabrieksinstallatie tijdelijk gesloten worden. Een boete is te slap.”

Valent is ook teleurgesteld dat de Kooksfabriek 2 nog tien jaar open blijft. “Het is onvoorstelbaar dat een kolenfabriek in Rotterdam dicht moet, terwijl die vijftig jaar oude kankerverwekkende fabriek nog jaren de lucht blijft vervuilen.” Ze noemt het een ‘klap in het gezicht’ dat sluiting van de Kooksfabriek 2 in 2025 niet als voorwaarde is gesteld voor subsidieverlening aan Tata Steel.

Overschakelen op waterstof

De staalgigant had al eerder de ambitie uitgesproken om veel duurzamer te gaan werken. Zo moeten de ovens, die nu nog op steenkolen werken, in 2050 helemaal zijn omgebouwd naar waterstof. Dat is veel schoner, maar het is nog niet duidelijk of dat ook echt gaat lukken. Bovendien duurt dat veel te lang, vinden het ministerie, de provincie en de gemeenten in het IJmond-gebied. Al op kortere termijn moet Tata schoner en duurzamer produceren.

Daarbij speelt ook de EU een belangrijke rol. Het is de bedoeling dat de komende jaren richtlijnen over uitstoot van schadelijke stoffen worden aangepast, waardoor bedrijven nog minder mogen uitstoten. Maar zo ver is het nog niet. Van Weyenberg ziet kansen, en wil zich samen met gelijkgestemde landen hard maken voor strengere normen.

Wat is Tata Steel voor bedrijf en waarom is deze staalreus vaak in het nieuws? NOS op 3 legt het uit in deze video:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img