Woningverhuurder Vesteda verbreekt contact met huurders die willen ‘omkopen’

0
44

NOS Nieuws

Woningverhuurder Vesteda verbreekt het contact met kandidaat-huurders die de organisatie willen omkopen om zo een huurwoning te bemachtigen. De potentiële huurders bieden steeds vaker geld om voorrang te krijgen op een woning.

Vesteda verhuurt appartementen en andere woningen in heel Nederland. De krappe verhuurmarkt leidt volgens Vesteda tot ongewenst gedrag zoals pogingen tot omkoping. Het gaat om bedragen die oplopen tot 5000 euro.

Medewerkers persoonlijk benaderd

In besloten appgroepen circuleren namen en e-mailadressen van medewerkers “met de oproep om hen rechtstreeks te benaderen voor een huurwoning”. Dat gebeurt dan ook. Op sociale media worden de medewerkers persoonlijk benaderd. Volgens de woningverhuurder wordt daarbij druk uitgeoefend om de woning te verhuren.

Vesteda heeft besloten om het contact met deze aspirant-huurders te verbreken. Het ongewenste gedrag moet door de verhuurmedewerkers intern gemeld worden.

Daarnaast mag bij Vesteda een vertrekkende huurder geen nieuwe huurder meer aandragen voor de vrijkomende woning. “Vanwege ongewenst gedrag, namelijk het vragen van hoge overnamesommen en sleutelgeld door vertrekkende huurders”, verklaart Vesteda.

Steeds vaker overbieden op huurwoningen

Het overbieden op huurwoningen gebeurt de laatste tijd steeds vaker. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat vooral bij huurwoningen in de vrije sector in de Randstad ‘overboden’ wordt.

Makelaars verklaren dit uit de krapte op de huurmarkt. Er zijn minder huurwoningen beschikbaar doordat particuliere eigenaren hun woningen vaker verkopen zodra een huurder vertrekt, in plaats van opnieuw te verhuren.

Het verhuren van woningen is voor hen minder aantrekkelijk geworden. De vermogensbelasting op huurwoningen is net verhoogd en woonminister De Jonge wil volgend jaar maximumhuren invoeren voor een groot deel van de huurwoningen. Het rendement voor verhuurders gaat daardoor omlaag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here