HomeNieuwsAantal coronagevallen daalt weer, maar het gaat iets minder snel | Binnenland

Aantal coronagevallen daalt weer, maar het gaat iets minder snel | Binnenland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen zondagochtend en maandagochtend 12.220 nieuwe gevallen. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 8 november, ruim een maand geleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn 98.317 besmettingen bevestigd. Dat is 19 procent minder dan de week ervoor. In de zeven dagen ervoor was de daling op weekbasis steeds meer dan 20 procent.

Gemiddeld zijn er in de afgelopen week 14.045 positieve tests per dag genoteerd. Dat is het laagste niveau sinds 14 november. Het gemiddelde daalt voor de 15e dag op rij.

De daling komt doordat het aantal besmettingen met de deltavariant afneemt. Dat weegt tot nu toe zwaarder dan de toename van het aantal omicrongevallen. Het RIVM houdt er rekening mee dat dit binnenkort om kan slaan. Dan wordt de toename van ’omicron’ groter dan de daling van ’delta’, en dan kan een nieuwe golf beginnen. Zo ging het bij de opkomst van de alfavariant en de deltavariant ook.

In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 36 coronapatiënten aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari. Doorgaans zijn er op maandagen minder meldingen van sterfgevallen. Wanneer coronapatiënten in het weekeinde overlijden, wordt dit vaak in de loop van de maandag geregistreerd, waarmee ze meetellen in de cijfers van de dinsdag.

In de afgelopen week kreeg het RIVM 365 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld zo’n 52 per dag. Dat is vergelijkbaar met het niveau van de afgelopen dagen.

Voor eerst in een week stijging coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 2411 coronapatiënten. Dat zijn er 88 meer dan een etmaal geleden. Het is voor het eerst in een week dat de bezetting van Covidpatiënten in de ziekenhuizen stijgt, zo valt de lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS).

De stijging komt door een toename van het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen. Daar liggen momenteel 1815 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn 101 patiënten meer dan een etmaal geleden. Er werden 149 nieuwe coronapatiënten opgenomen, maar doordat er ook mensen overleden of werden ontslagen nam de totale bezetting minder snel toe.

Het aantal opgenomen coronapatiënten op de intensive cares is afgelopen etmaal wel gedaald, met 13. In totaal houden nu 596 ernstig zieke mensen met Covid-19 een ic-bed bezet. Het is voor het eerst sinds 5 december dat er minder dan 600 coronapatiënten op de ic’s liggen. Op de Duitse ic’s liggen momenteel 19 Nederlandse coronapatiënten.

Er werden tussen zondag op maandag 29 nieuwe Covidpatiënten op de Nederlandse ic’s opgenomen, maar doordat er meer mensen overleden of de afdeling mochten verlaten, nam het totaal aantal bezette bedden toch af.

Ziekenhuizen kunnen coronapatiënten verplaatsen om de druk op de zorg zoveel mogelijk te spreiden. Zondag werd er één patiënt naar een andere regio gebracht. Er werd niemand naar Duitsland verplaatst.

„De instroom van Covidpatiënten is aan het dalen”, stelt het LCPS. „We volgen de impact van de omicronvariant op de besmettingscijfers nauwgezet. De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img