Dertien arrestaties na coronapersconferentie: agenten met vuurwerk bekogeld | Binnenland

0
128

De groep, die groeide tot enkele honderden demonstranten, werd door hordes agenten uit elkaar gedreven en teruggedreven tot op de Bezuidenhoutseweg, weg van het ministerie en richting de Koekamp. De politie meldt daarbij te zijn bekogeld met zwaar vuurwerk, rookbommen en andere voorwerpen.

De politie riep de honderden actievoerders eerder op de avond met een luidspreker op naar de Koekamp te gaan, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. De actievoerders werden weggedreven van de Bezuidenhoutseweg, waar de politie en Mobiele Eenheid een linie over de gehele breedte van de weg vormden. Er werd ook een waterkanon aangerukt, maar dat maakte later weer rechtsomkeert. De oproepen van de politie werden overstemd door het kabaal van de demonstranten, die sirenes lieten afgaan en op potten en pannen gingen slaan.

Bakstenen

Enkele groepjes renden weg richting het Malieveld en het Centraal Station. Op de Korte Voorhout voerde de Mobiele Eenheid rond 20.40 uur een charge uit tegen enkele tientallen demonstranten, die daarbij met bakstenen gooiden. De politie meldde eerder dat de actievoerders naar het Malieveld werden begeleid, dat door burgemeester Jan van Zanen is aangewezen voor de demonstratie, die niet was aangemeld bij de gemeente.

Het ministerie van Justitie kreeg dinsdagmiddag extra beveiliging, nadat er oproepen op sociale media waren rondgegaan om te demonstreren bij het gebouw. Er zijn onder meer hekken geplaatst en er was vroeg op de avond al veel politie op de been.

Tijdens de vorige persconferentie zorgde een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen dat vlakbij plaatsvond voor een dreigende sfeer. Het ministerie moest toen worden afgesloten en ambtenaren en journalisten konden het gebouw enige tijd niet verlaten.

Hoe kunnen we een tweedeling in de samenleving tegengaan? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten deze week in de podcast Generatie T:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here