HomeNieuwsDuizenden Nederlanders vast in Marokko: hoe zit het? | Binnenland

Duizenden Nederlanders vast in Marokko: hoe zit het? | Binnenland

Voor Loes van der Meer is een welverdiend reisje naar Marokko veranderd in een trip voor vraagtekens. Ze zou met haar gezin vrijdagavond terugvliegen, vertelt ze vanuit Marrakesh. „Maar alles is gecanceld. Er wordt aangeraden via andere landen terug te vliegen. De Marokkanen vinden het vreemd dat dit besluit middernacht is genomen. Mensen hebben nu niet de gelegenheid hun reis schema’s aan te passen”, vertelt ze vanuit de Marokkaanse stad. „Onze kids hebben school, wij moeten werken en de dieren thuis wachten denk ik met smart op ons. Er zijn ergere dingen, maar het is een gek idee dat je niet weg kunt.”

Het stel met drie kinderen zit in een chambre d’hôte in de Marokkaanse stad. Telefonisch krijgen ze geen contact. „Het is inderdaad een chaos, we hebben geen idee. Een nieuwe vlucht boeken kan gewoon, via Brussel is nog plek. Alleen is dat niet de prettigste oplossing met een gezin van vijf. We hopen dat Transavia ons mag halen met lege toestellen, zodat we toch terug kunnen. Zo niet, dan zullen we nieuwe tickets naar elders in Europa moeten boeken.”

Besmettingscijfers in Nederland

Marokkaanse media meldden woensdag dat vanaf middernacht alle vluchten van en naar Nederland worden geweerd. Dat zou worden gedaan vanwege de coronapandemie. Om diezelfde reden zouden ook vluchten van en naar Groot-Brittannië en Duitsland verboden worden. Het vliegverkeer vanuit Marokko naar Rusland en terug ligt al stil. Afgelopen week stegen de besmettingscijfers in Nederland fors.

Loes van der Meer: „Onze kids hebben school, wij moeten werken en de dieren thuis wachten denk ik met smart op ons.”

Loes van der Meer: „Onze kids hebben school, wij moeten werken en de dieren thuis wachten denk ik met smart op ons.”

Het gevolg is echter dat duizenden mensen plots dreigen te stranden. Of moeten vliegen via andere luchthavens, zoals Olaf Lawerman. „Wij zitten momenteel in Marrakesh en vliegen zaterdagavond terug. Gelukkig hebben wij gekozen om vanuit Brussel te vliegen en lijkt het erop dat wij wel kunnen terugvliegen naar België”, vertelt hij vanuit Marokko. Hij en zijn gezin hebben daarmee mazzel; voor veel anderen is het de vraag of en hoe zij terug moeten komen uit het Noord-Afrikaanse land dat plots een ’fly ban’ invoerde voor Nederlandse reizigers.

Wat die precies inhoudt, is de vraag, aldus een woordvoerster van Transavia. „Normaal betekent het dat de vergunning wordt ingetrokken, of opgeschort. Maar we weten niet tot wanneer.”

Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij gingen in de nacht van dinsdag op woensdag alle alarmbellen af, toen plots een bericht binnenkwam over een fly ban. „Het is herfstvakantie. Veel mensen hebben een verblijf geboekt voor een zonvakantie, of vanwege familiebezoek”, legt een Transavia-woordvoerster uit.

In het ongewisse

Onduidelijk is of Transavia vanaf 23.59 uur woensdag geen mensen meer mag ophalen uit het land. Een Transavia-vlucht naar Marrakesh voor woensdag is al geschrapt. „We willen niet dat nog meer mensen vast komen te zitten. We vliegen woensdag nog wel twee keer vanuit Marokko naar Nederland en hebben ook donderdag twee vluchten op de planning staan. We zijn nu druk bezig een beeld te krijgen. Dat hebben we nog niet, en dus de reizigers helaas ook niet”, aldus een Transavia-woordvoerster.

De Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc lieten eerder al op Twitter weten dat ze na woensdag 23.59 uur hun vluchten van en naar onder meer Nederland moesten opschorten.

„Het is tijd voor internationale afspraken voor coronaregels. Als je als land toch een vliegverbod instelt, dan zou er een overgangsperiode van bijvoorbeeld 48 uur moeten gelden, zodat luchtvaartmaatschappijen toeristen toch terug kunnen keren. Je kunt mensen niet tot sint-juttemis in Marokko laten zitten”, zegt voorman Marnix Fruitema van de vereniging van luchtvaartmaatschappijen Barin.

’Politieke agenda’

Hij verwacht dat toeristen via Spanje, Frankrijk of België alsnog naar Nederland kunnen terugkeren. De Barin tast in het duister over de eigenlijke reden van het vliegverbod, dat woensdag uit de lucht kwam vallen. „Het reizen als gevaccineerde naar oranje landen is op zich geen probleem. Het zou kunnen dat er een politieke agenda achter zit. Maar hiermee bewijst Marokko zichzelf op de middellange termijn als toeristische bestemming geen dienst mee. Voorspelbaarheid is een groot goed voor de reis- en toerismebranche.”

De dochters van familie Lawerman hebben vermoedelijk een mooie tijd, blijkt uit foto’s die de redactie kreeg toegestuurd – en het gezin heeft geluk. Voor anderen heerst onduidelijkheid.

De dochters van familie Lawerman hebben vermoedelijk een mooie tijd, blijkt uit foto’s die de redactie kreeg toegestuurd – en het gezin heeft geluk. Voor anderen heerst onduidelijkheid.

Bovendien hebben velen losse tickets geboekt, en dus kunnen ze niet rekenen op repatriëring door een touroperator. Sunweb en Corendon hebben bijvoorbeeld geen vakantiegangers in Marokko en ook de reiskoepel ANVR vermoedt dat het leeuwendeel van de gedupeerden mensen betreft die de reis zelf hebben geregeld. Van de grote touroperaters heeft alleen TUI 78 mensen ter plaatse.

Zonneauto uit Delft

De zonneautorace die maandag in Marokko begint, lijkt een beetje last te krijgen van reisbeperkingen vanuit het Afrikaanse land. De coach van het Delftse studentenraceteam Marc Lammers was nog in Nederland en lijkt door het vliegverbod de race te gaan missen, laat een woordvoerder weten. Het Vattenfall Solar Team is zelf al in Marokko en verwacht met zijn auto op zonne-energie gewoon aan de start te verschijnen.

„De organisatie heeft gezegd dat iedereen er is om de race door te laten gaan”, aldus een zegsman. Ook de andere Nederlandse teams, die van studenten uit Twente en Groningen, laten weten al in Marokko te zijn.

Negatief reisadvies

Marokko staat vooralsnog op oranje voor reizen vanuit Nederland. Dat betekent dat een negatief reisadvies geldt en vakantiereizen worden afgeraden. Buitenlandse Zaken kon vooralsnog niet reageren op de perikelen.

Steeds meer vakantiegangers negeren het oranje reisadvies, omdat zonbestemmingen in Europa ook te maken krijgen met minder weer nu de winter nadert. Reisorganisaties spelen daar ook op in en voeren meer en meer reizen uit op oranje gebieden. TUI geeft bijvoorbeeld aan dat Marokko wel op het lijstje staat om weer naar te gaan vliegen.

Loes van der Meer heeft tegelijk ook oog voor de lokale ondernemers, die ook een klap krijgen. „De eigenaar baalt ontzettend hier, dat vind ik nog het ergste. Ze hebben hier anderhalf jaar geen gasten gehad. Pas sinds twee weken weer. Ze hebben geen inkomsten. De werkgevers krijgen niets, enkel de werknemers krijgen steun vanuit de overheid. Wat krom is, want zonder werkgevers is er geen werk. Triest dat het zo loopt, want velen zijn hier omgevallen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img