In opspraak geraakte dirigent Leusink stopt na bedreigingen | Binnenland

0
173

„Pieter Jan Leusink wil niet dat deze controverses rond zijn persoon het functioneren van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands in de weg staan”, zegt de organisatie verder. Op dit moment hebben volgens haar ook al afrondende gesprekken plaats met een „potentiële” vervanger voor Leusink.

Het College voor de Rechten van de Mensen oordeelde vorige week dat een dirigent zich in het verleden schuldig had gemaakt aan seksuele intimidatie van twee vrouwelijke musici. Volgens verschillende berichten gaat het om Leusink.

De stichting KCN heeft volgens eigen zeggen in 2018, na anonieme beschuldigingen, al een extern bureau opdracht gegeven voor een anonieme enquête onder alle musici. „Van enige onvrede over de samenwerking met de dirigent, het management of de veiligheid van de werksfeer bleek toen niets.”

Niettemin zijn de klachten over het „soms verre” verleden voor het huidige management aanleiding geweest verbeteringen binnen de organisatie door te voeren, zegt de stichting. „Er is zowel een interne als een externe vertrouwenspersoon aangesteld en er zijn gedragsprotocollen opgesteld. In 2019 is in een onderzoek van de Arbeidsinspectie vastgesteld dat bij Stichting KCN een veilige werkomgeving bestaat waarbinnen de gedragsprotocollen worden gevolgd”, aldus KCN verder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here