Katholieken met de dood bedreigd bij processie in Parijs, ouderen in shock | Buitenland

0
84

De processie, een jaarlijkse traditie, was woensdagavond net vertrokken toen een groep jongeren de deelnemende christenen uit de optocht begonnen lastig te vallen. Ze werden onder meer voor ’ongelovigen’ uitgemaakt. Er volgden snel meer bedreigingen.

„Op de Koran snij ik je keel door”, klonk het volgens Franse media. De deelnemers, allemaal ouderen, waren na afloop zo gechoqueerd dat ze het bisdom hebben ingelicht over het voorval. In een verklaring legt het bisdom van Nanterre uit dat tijdens de mars twee stopmomenten waren gepland om te bidden. „Tijdens de eerste stop werd de stoet aangevallen door verschillende mensen die beledigingen en grove en gewelddadige bedreigingen uitten. Terwijl de deelnemers aan de processie niets verkeers deden of provoceerden.”

De fakkel van een van de gelovigen werd op een gegeven moment afgepakt en op de andere deelnemers gegooid, zegt het bisdom nog. De geplande looproute werd vanwege de verhitte situatie ingekort.

In een verklaring meldt de prefect van Hauts-de-Seine, Laurent Hottiaux, „dat hij de beledigingen, bedreigingen en intimidatie die tijdens deze processie ten zeerste veroordeelt.”

Melding

De bisschop van Nanterre heeft intussen contact opgenomen met de openbare autoriteiten om zijn bezorgdheid kenbaar te maken. Hij zal de betrokken gelovigen ook deze week een bezoek brengen voor een gesprek.

Zaterdagavond reageerde de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Gérald Dermanin veroordeelde op zijn beurt de „ontoelaatbare feiten” en zegt dat de politie alles zal doen om de daders op te sporen en te straffen. Zo zijn er getuigenverklaringen afgenomen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here