Onderzoekers ontdekken extra besmettelijke hiv-variant | Binnenland

0
56

De variant kwam aan het licht bij nader onderzoek op eerder verzamelde gegevens van Nederlandse patiënten met hiv. Meer dan honderd mensen bij wie het virus eerder werd ontdekt, bleken de ‘nieuwe’ variant bij zich te dragen. Op basis van veranderingen in genetische patronen denken de wetenschappers dat de extra besmettelijke versie van het virus eind jaren 80 voor het eerst opdook.

De nieuw ontdekte variant kan in een hoger tempo het immuunsysteem aanvallen. Een tijdige diagnose en zo snel mogelijk begin van de behandeling is daarom cruciaal, schrijven de onderzoekers. Eenmaal ontdekt, blijkt de VB-variant wel even goed te bestrijden met hiv-medicatie als andere hiv-varianten.

33 miljoen dodelijke slachtoffers wereldwijd

Hiv is seksueel en via het bloed overdraagbaar. Na verloop van tijd breekt het virus het immuunsysteem af. Wereldwijd zijn volgens de Verenigde Naties al 33 miljoen mensen aan de gevolgen van een hiv-infectie overleden. In rijke landen is tegenwoordig goede medicatie beschikbaar die het virus onderdrukt, maar in ontwikkelingslanden is de overlevingskans veel lager.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here