’Vergeten’ lied van twee ex-Beatles ontdekt op zolder | Buitenland

0
122

Het muziekstuk met de titel Radge Shaam werd geschreven door journalist Suresh Joshi. Hij introduceerde The Beatles bij de Indiase yogagoeroe Maharishi Mahesh Yogi, die overigens in 2008 in het Limburgse Vlodrop stierf.

Goeroe

De Engelse band raakte eind jaren 60 geïnspireerd door yoga-goeroe Yogi en reisde zelfs naar India voor lessen in de zogenoemde transcendente meditatie.

De opname, met Harrison op gitaar en Starr op drums, is woensdag uitgebracht.

Oester

„Het nummer gaat over het concept dat we allemaal één zijn en dat de wereld een oester is – iets dat ons allemaal duidelijk is geworden tijdens de pandemie”, aldus de schrijver van het lied. Volgens hem kon het oude nummer daarom niet actueler zijn.

Volgens hem ’wilde niemand’ het nummer eerder, want de Beatles waren uit elkaar gevallen en ’de tijd verstreek’.

Directeur Paul Parry van het Liverpool Beatles Museum zegt dat iedereen die het nummer heeft mogen aanhoren, het fantastisch vond. Parry noemt het tegenover de BBC „echt geweldig”. De invloed van Ringo Starr en George Harisson is ’onmiskenbaar’.

„Ja, het was wel een moment. Het nummer brengt je ergens anders.” Volgens hem wekt het gitaarspel van Harisson ’hem bijna terug tot leven’. De inkomsten uit de verkoop van het stuk gaan naar een goed doel, zo maakte het museum bekend.

Op de sitar

Tijdens de Indiareis introduceerde Joshi zijn vriend Harrison ook aan een andere gemeenschappelijke vriend, Ravi Shankar. Shankar leerde Harisson op de sitar spelen. Daarvan zijn beelden gemaakt, welbekend bij liefhebbers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here