Vijlbrief: subsidierijen Groningen ’beschamende vertoning’ | Binnenland

0
83

Vijlbrief kon vrijdag, vlak voor zijn vertrek, al aankondigen de subsidie voor de verbetering en verduurzaming van huizen in het aardbevingsgebied flink te verhogen. Wanneer Groningers opnieuw bij een loket kunnen aankloppen voor de subsidie, is nog onzeker. Eerder zei Vijlbrief al de gang van zaken te betreuren.

Het extra budget is volgens Vijlbrief een belangrijke stap, maar volgens hem was dat op de dag dat de loketten opengingen niet het enige probleem. „Wat er precies mis is gegaan, moeten we nog bekijken”, zegt de bewindsman. Hij noemt als voorbeeld dat mensen aangaven dat ze ’zakten’ in de digitale wachtrij: na verloop van tijd stonden er niet minder, maar meer mensen voor hen.

Gestuntel

Het gestuntel met de subsidie en de aankondiging dat in 2022 waarschijnlijk meer gas moet worden gewonnen dan gedacht, zorgden voor een gespannen ontmoeting tussen Vijlbrief en Groningse bestuurders, aldus commissaris van de Koning René Paas. Hij hoopt dat Den Haag „niet de regelingen maar de Groningers centraal zet” in de toekomst.

Ook Paas is blij met het extra geld. Verhoging van de subsidie „maakt het gesprek toch echt wel anders”, hoewel het „de wonden die zijn geslagen” niet kan helen. De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw zag volgens Paas al snel „dat dit de enige manier was waarop deze nare kwestie kon worden opgelost.”

Groningers lieten dit weekend ook van zich horen tijdens een fakkeltocht waarin ze respect eisten. Het drukbezochte protest maakte diepe indruk op Vijlbrief, zei hij in het provinciehuis op maandag, de eerste dag van een tweedaags werkbezoek. Hij had er bewust voor gekozen niet bij de fakkeltocht aanwezig te zijn. „Dan zie je zo’n bewindspersoon die uit een dienstauto stapt”, verzuchtte de staatssecretaris. Dat zou volgens Vijlbrief gespeeld overkomen. Tijdens zijn werkbezoek spreekt hij met gedupeerden van de gaswinning, alsook deskundigen, bestuurders en belangenbehartigers.

’Frisse start’

De commissaris van de Koning in Groningen René Paas is optimistisch over “een frisse start voor het nieuwe kabinet en een nieuwe bewindspersoon die zeer gemotiveerd is”. De opening van de gaskraan en geblunder met een subsidieregeling zijn misschien “loodzware kwesties” die “nu al” spelen, maar het coalitieakkoord biedt volgens Paas perspectieven voor de Groningers.

Dat in het coalitieakkoord staat dat er “indien nodig”, extra geld naar Groningen gaat, “beschouw ik als positief nieuws”, zegt Paas. “Dat betekent dat je niet afhankelijk bent van een rijtje gevallen in de financiële bijlage.” Daarnaast hebben ministers volgens de Groningse bestuurder aangegeven “de reguliere begrotingsmiddelen zo veel mogelijk te richten naar Groningen. Dat hebben we nog niet heel erg veel gezien.”

Een betere relatie tussen Den Haag en Groningen is volgens Paas wel een kwestie van: eerst zien, dan geloven. “Er moet ook nogal wat gebeuren.” De eerste “loodzware kwesties” dienden zich al aan voor het aantreden van het kabinet. De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief begon zijn taak én zijn eerste bezoek aan de provincie maandag dan ook met een achterstand.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here