Zaak-Sumanta: OM eist 15 jaar cel tegen Manodj B. | Binnenland

0
183

Volgens het OM is er geen twijfel dat Bansi door geweld om het leven is gekomen. Manodj B. zou haar doelbewust hebben omgebracht en daarna haar lichaam hebben geloosd.

Tijdens het uitspreken van de eis liepen de emoties hoog op in de zittingszaal. Sumanta’s moeder Sharmila schreeuwde ’Beest!’ in de richting van de verdachten. Ook noemde ze de eis ’te weinig’.

Het staat vast dat de in februari 2018 spoorloos verdwenen Sumanta (22) door geweld om het leven is gekomen. Ze was toen zwanger. Overlijden door een natuurlijke dood, zelfdoding of als gevolg van een ongeval moet worden uitgesloten, net als een vrijwillige verdwijning. Dit stelden de aanklaagsters dinsdagmorgen tijdens het eerste gedeelte van hun requisitoir in de strafzaak.

„Alle levenstekenen zij na 18 februari 2018 abrupt afgebroken”, zo zei een van de officieren van justitie. „Ze is zonder enige aankondiging volledig van de aardbodem verdwenen. Er is geen enkel digitaal spoor, geen enkele indicatie van een voorbereid vertrek en geen enkele aanwijzing dat ze vrijwillig is verdwenen.”

Van aardbodem verdwenen

De destijds 22-jarige studente biomedische wetenschappen verdween in februari 2018 van de aardbodem en is sindsdien spoorloos. Sumanta woonde in februari 2018 bij B. en zijn gezin en raakte in verwachting. Zelf was ze blij met de komst van haar kindje, maar door de zwangerschap stond de eer van de Hindoestaanse familie B. op het spel. Bij een eerdere zwangerschap in september 2017 had de studente onder druk van het gastgezin om diezelfde reden al besloten tot een abortus.

Ondanks verschillende zoektochten de afgelopen jaren is er geen spoor van de Surinaamse gevonden. Donderdag doorzocht de politie na een nieuwe tip nog een deel van recreatiegebied de Hulk in Scharwoude, opnieuw tevergeefs.

Slaap

Tijdens de zitting viel verdachte Dwarka B. korte tijd in slaap. Advocaat Theo Hiddema zorgde ervoor dat zijn cliënt weer bij les raakte.

Hiddema vroeg net als het OM zelf om vrijspraak. „Ik heb geen pleitnota”, verontschuldigde hij zich. „Ik staarde naar het papier om het bewijs te beschouwen, maar dat is er niet’. Zijn pleidooi duurde zo slechts twee minuten.

Peter Plasman, advocaat van Manodj B. vroeg eveneens om vrijspraak. Volgens hem staat niet vast dat Sumanta dood is en al helemaal niet dat zijn cliënt erbij betrokken was. „Er is geen spatje bloed van Sumanta gevonden. Nergens.” De zaak leunt, zo zei hij, volledig op heimelijk opgenomen communicatie.

De rechtbank doet op 5 juli uitspraak. De verdachten hebben aangegeven daar niet bij te zijn. Ze maakten ook geen gebruik van hun recht op het laatste woord.

Vorige week diende de eerste zittingsdag. Een beladen dag waarbij de uit Suriname overgekomen ouders van de jonge vrouw gebruikmaakten van hun spreekrecht. De ouders zijn maandag opnieuw aanwezig.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here