Anderhalve maand zonder anderhalve meter: hoe het toch weer misging

0
89

De besmettingscijfers zijn voor de risiconiveaus “geen indicator meer om op te sturen”, aldus het kabinet. “Waar we echt naar kijken, dat is naar de ziekenhuisopnames”.

In feite gebeurt dat sinds het begin van de coronacrisis, wijst een reconstructie van Nieuwsuur uit. Nu is het ook officieel beleid. De Wereldgezondheidsorganisatie en een rapport van KPMG kraken die strategie. Sturen op ziekenhuisopnames in plaats van op besmettingscijfers heeft te laat ingrijpen en dus onnodig veel doden tot gevolg, stellen ze.

Begin stijging

Op 25 september liggen er 475 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 173 op de IC. 1600 mensen testen die dag positief op corona. Het R-getal ligt op 1,1. Dat betekent dat 100 mensen 110 anderen besmetten.

Na de eerste week van oktober worden de eerste gevolgen van de versoepelingen duidelijk. De besmettingscijfers stijgen weer boven de 2000 per dag, richting de 3000.

Op 11 oktober komt het OMT met een nieuw advies. Meer versoepelingen zitten er niet in, is de conclusie, want de prognoses zijn toch ongunstiger dan werd aangenomen in augustus.

In januari leidt dat tot een bezetting van 180 coronapatiënten op de IC, is de verwachting, met een mogelijke piek van 400 bezette IC-bedden. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt dat de IC’s 400 coronapatiënten niet aankunnen. Dan moet reguliere zorg flink worden afgeschaald. De belangenvereniging voor verpleegkundigen waarschuwt voor een zorginfarct.

Nieuwe maatregelen wil het OMT echter nog niet nemen. Voorzitter Jaap van Dissel: “We hebben dat overwogen, maar daar zagen we in de aantallen nog geen aanleiding voor.”

Januaripiek in oktober

Het CTB wordt op veel plekken niet goed gehandhaafd. Landelijk wordt slechts in twee derde van de gevallen gecontroleerd, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Vanaf het begin hebben horeca, maar ook enkele burgemeesters gemord over de controle en de controle op de controle van het CTB.

Bij de invoering van het CTB waren er regelmatig protesten, zoals hier in Utrecht bij een restaurant dat weigerde de QR-code te controleren:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here