Arib stelt advocatenkoppel Knoops aan, eist inzage in klachten over haar

0
33
Arib op haar werkkamer in de Tweede Kamer, een dag na de NRC-publicatie over het onderzoek tegen haar

NOS NieuwsAangepast

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) eist formeel inzage in de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan haar adres. Ook wil ze alle revelante documenten die daarbij horen inzien, bevestigt Arib na berichtgeving van de Volkskrant.

Arib heeft advocaten Geert-Jan en Carry Knoops aangesteld en een officieel verzoek om de stukken te krijgen neergelegd bij Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). “Ik heb recht op volledige informatie”, zegt Arib in de Volkskrant. “Ik wil daarover zelf kunnen beschikken en er ook met mijn advocaten over kunnen overleggen.”

Anonieme brieven

Bij de stukken die Arib wil inzien horen twee anonieme brieven waarin ze wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Tegen de NOS zegt Arib dat die door Bergkamp en oud-griffier Simone Roos “zijn verzameld om dit onderzoek te legitimeren”.

De brieven waren voor het Kamerbestuur aanleiding om een onderzoek te starten. Arib kent de inhoud ervan niet. Ze zei zondagavond in het tv-programma Zomergasten dat ze “tot op de dag van vandaag” niet weet waarvan ze precies wordt beschuldigd en door wie.

Eerdere verzoeken om de stukken te krijgen, zouden zijn afgewezen door degenen die toezicht houden op het onderzoek. Arib is naar eigen zeggen wel een gesprek aangeboden om te horen waar de beschuldigingen over gaan, maar dat wil ze niet. “Mondelinge mededelingen van de onderzoekers over wat er in zou staan, volstaan niet”, zegt ze in de Volkskrant.

Arib vertrok vorig jaar november uit de Tweede Kamer, kort nadat bekend was geworden dat het dagelijks bestuur van de Kamer een onderzoek naar haar wilde beginnen. Arib reageerde woedend, zei dat ze door haar opvolger Bergkamp “voor de bus was gegooid” en dat ze via de media van het onderzoek had gehoord.

Arib mag stukken inzien

De “gedelegeerd opdrachtgevers” (wetenschappers van buiten de Kamer die toezien op het onderzoek) zeggen in een reactie tegen de NOS dat Arib de mogelijkheid heeft tot inzage in relevante stukken, inclusief de anonieme brieven. “Echter, de zorgvuldigheid en evenwichtigheid zijn de redenen dat zowel wij als de onderzoekers zeer terughoudend zijn met het verspreiden, verstrekken c.q. rondsturen van informatie, inclusief stukken. Maar alle betrokkenen hebben de gelegenheid om kennis te nemen van voor hen relevante stukken.”

Volgens de toezichthouders is de manier waarop de betrokkenen kennis kunnen nemen of inzage kunnen hebben netjes geregeld, “bijvoorbeeld op locatie.” Ze voegen eraan toe: “Ook hoor- en wederhoor is vanzelfsprekend met waarborgen omgeven. Dit met inachtneming van de belangen van alle betrokkenen.”

Onderzoek nog niet klaar

De gedelegeerd opdrachtgevers willen nu verder niet inhoudelijk ingaan op de recente berichten. Als het rapport klaar is, zeggen ze zich te willen verantwoorden voor het verloop van het onderzoek. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. Het wordt in elk geval na het zomerreces.

Khadija Arib zat van 1998 tot vorig jaar in de Tweede Kamer. Van 2016 tot 2021 was ze voorzitter. In die functie werd ze opgevolgd door Bergkamp. Bij haar vertrek was Arib een van de langstzittende Kamerleden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here