Artsen op spoedeisende hulp vrezen voor ‘zorginfarct’

0
111

NVSHA-voorzitter David Baden had gehoopt dat het kabinet dinsdag strengere maatregelen zou nemen. Want zelfs bij een hoge vaccinatiegraad leidt het openhouden van bijvoorbeeld horeca, stadions en de winkels in combinatie met slechte handhaving tot onhoudbare problemen in de zorg, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

“Het eerlijke verhaal is dat je niet alles kunt hebben: een volledig open maatschappij en de zorg kunnen leveren die mensen nodig hebben.” Hij stuurt aan op aanvullende maatregelen om de coronacijfers terug te dringen, de opnamecapaciteit te vergroten en de instroom van personeel te bevorderen.

Rug tegen de muur

De afgelopen tijd hebben ook IC-artsen alarm geslagen over de toestroom van patiënten. Meerdere ziekenhuizen hebben tijdelijk opnamestops ingesteld.

“Wat we zien is dat er steeds meer ambulances komen met patiënten, terwijl er geen opnamecapaciteit is”, zegt NVSHA-voorzitter Baden. Een gemiddelde avond- of nachtdienst begint volgens hem met een tekort aan verplegend personeel. “Je hebt het gevoel continu tegen een muur te staan. Daardoor wordt de werkdruk nog hoger, wat weer leidt tot meer uitval. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.”

De Jonge: patiënten spreiden

Demissionair minister De Jonge heeft begrip voor de zorgen van artsen op de spoedeisende hulp. Hij erkent dat soms ambulances rondrijden omdat ze hun patiënten niet kwijt kunnen. “De Inspectie weet dat en we moeten zorgen dat we de toestroom van patiënten aankunnen. De zorg moet de patiënten spreiden. Als je de werkdruk eerlijk verdeelt, dan gaat het het beste.”

De minister voegt eraan toe dat iedereen moet meehelpen de besmettingsgraad omlaag te krijgen en dat mensen zich aan de maatregelen moeten houden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here