HomePolitiekBaudet moet vergelijking coronabeleid met Holocaust verwijderen van Twitter

Baudet moet vergelijking coronabeleid met Holocaust verwijderen van Twitter

Baudets advocaat, Gerard Spong, zei tijdens de zitting dat de uitspraken uit hun verband zijn getrokken. Ze zijn bedoeld als “algemene waarschuwing waar uitsluiting van ongevaccineerden toe kan leiden”. De vergelijkingen gaan bovendien over de aanloop naar de Holocaust en niet om de genocide zelf, zegt Spong.

Daarnaast zei de advocaat dat de Joodse organisaties het “alleenrecht op vergelijkingen met Holocaust” lijken op te eisen. Bovendien zijn er ook door Joodse mensen vergelijkingen gemaakt tussen het coronabeleid en wat er in nazi-Duitsland gebeurde, klinkt het vanuit de verdediging.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter benadrukte dat een politicus weliswaar een ruime vrijheid van meningsuiting geniet, maar dat die vrijheid niet onbegrensd is. “Daaraan zijn plichten en verantwoordelijkheden verbonden. Uitingen die onnodig grievend zijn, moeten worden vermeden” en dat heeft Baudet onvoldoende gedaan, oordeelde rechter.

Twee aanwezige oorlogsoverlevenden vertelden tijdens de zitting emotioneel hoe de uitspraken van Baudet hen pijn doen. “Er gaat geen dag voorbij waarbij we niet over de oorlog praten”, vertelde Mattie Tugendhaft, wiens vrouw concentratiekamp Bergen-Belsen heeft overleefd. Zelf werd hij mishandeld op een onderduikadres.

Tugendhaft: “En dan zien we in het nieuws steeds weer die woorden van Baudet voorbij komen. Wij slapen ‘s nachts niet en zeggen dan tegen elkaar: moet dit nou echt zo doorgaan?” Baudet zei, na het aanhoren van de getuigenissen, dat het niet zijn bedoeling is geweest om mensen pijn te doen.

‘Hallucinant’

Na het vonnis sprak Forum voor Democratie op Twitter van een “hallucinante uitspraak”. De partij laat weten in hoger beroep te gaan. Baudet zelf noemde het een “krankzinnig, onbegrijpelijk vonnis”.

Kort na de uitspraak herplaatste de FvD-leider bovendien op Twitter de berichten waarop de uitspraak betrekking heeft. Het vonnis schrijft voor dat tweets binnen 48 uur moeten zijn verwijderd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img