Belastingdienst overtrad wet met zwarte lijst: ‘Ernstige schending privacy’

0
150

De Belastingdienst heeft zeker 7 jaar de wet overtreden met de fraudelijsten waar 270.000 mensen op stonden, onder wie minderjarigen. De Autoriteit Persoonsgegevens constateert dat de kernbeginselen van de privacywet AVG op ernstige wijze zijn geschonden.

“Vanzelfsprekend moet de Belastingdienst fraude aanpakken. Maar uit ons onderzoek blijkt dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet is toegestaan. Onschuldige mensen zijn hierdoor gedupeerd”, zegt Aleid Wolfsen, AP-voorzitter.

De AP onderzoekt nog of de Belastingdienst een boete opgelegd krijgt. Demissionair minister van Financiƫn Wopke Hoekstra krijgt eerst de gelegenheid om te reageren op het onderzoek.

Tips van derden

Mensen werden op de zwarte lijst geplaatst als de Belastingdienst zogenoemde risicosignalen kreeg. Een risicosignaal kon zijn als mensen hoge aftrekposten in hun aangifte inkomstenbelasting opgaven. Maar ook konden anderen tips geven aan de dienst, waardoor iemand als mogelijke fraudeur werd bestempeld.

“Ook tips van buren, een wraakzuchtige ex of ruzie met je buurman kon ervoor zorgen dat je in dat systeem kwam. En stond je erin, dan werd je verdacht als fraudeur”, zegt Wolfsen.

Ook het gewoonweg opvragen van informatie door andere instellingen, zoals het UWV bij een uitkering, kon door de fiscus als een signaal worden opgevat om iemand op de zwarte lijst te plaatsen. De Belastingdienst onderzoekt momenteel de dossiers om erachter te komen waarom mensen op de lijst zijn geplaatst. De verwachting is dat dit voor de helft van de mensen niet is te achterhalen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here