bindend studieadvies naar maximaal 30 studiepunten

0
29

NOS Nieuws

De norm voor het bindend studieadvies (bsa) moet maximaal dertig van de zestig studiepunten worden. Dat zegt minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf, die al eerder aankondigde dat het systeem op de schop gaat.

Op dit moment mogen instellingen zelf bepalen of en hoe ze een bsa instellen. Veel hogescholen en universiteiten hanteren de norm dat studenten minimaal 45 of zelfs de volledige 60 studiepunten van het eerste jaar moeten halen. Redden studenten dit niet, dan moeten ze stoppen met hun studie.

Een dergelijk bindend studieadvies leidt volgens onderwijsminister Dijkgraaf tot stress bij studenten die het toch al zwaar hebben. “Te veel druk werkt verlammend, kan leiden tot slechtere leerprestaties en vertroebelt zo het beeld of een student al dan niet geschikt is voor een opleiding.”

Op kamers

De minister wijst erop dat er veel op jonge studenten afkomt in hun eerste jaar. “Zoals op kamers gaan, wennen aan studie en studentenleven en op eigen benen staan.” Het versoepelde studieadvies moet daar meer ruimte voor geven.

Dijkgraaf wil dat de wijziging van het bsa in het studiejaar 2025-2026 van kracht wordt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here