D66-kandidaat Yesim Candan trekt zich terug om uitspraken over Kaag

0
23
Yesim Candan

NOS Nieuws

Yesim Candan trekt zich terug van de kandidatenlijst van D66. Gisteren bleek dat ze kandidaat was, toen de partij de conceptlijst bekendmaakte.

In een korte verklaring op X, het voormalige Twitter, zegt Candan: “De afgelopen 24 uur heeft mijn kandidatuur zeer veel reacties en vragen opgeroepen. Die hevigheid heeft me niet onberoerd gelaten. Ik wil mezelf daartegen beschermen en D66 niet onnodig beschadigen.”

Presentator, ondernemer en RTL-columnist Candan stond op plaats 11 van de conceptkandidatenlijst. Meteen na de bekendmaking van haar kandidatuur ging het op sociale media over een column die zij in 2021 schreef over toenmalig D66-partijleider Sigrid Kaag en over andere uitlatingen die zijn in het verleden deed over de partij.

In de column, over de veelbesproken spotprent van Kaag als heks op een bezem, noemt Candan D66 een “elitaire partij” die met kritiek op de spotprent van tekenaar Ruben Oppenheimer “een sterk staaltje selectieve vrijheid van meningsuiting” laat zien.

Nieuw leiderschap

In haar column bekritiseerde Candan ook specifiek Kaag. Die heeft volgens Candan “laten zien dat nieuw leiderschap geen enkele betekenis heeft zolang je onze medewerkers uit Afghanistan niet op tijd evacueert”, schreef ze.

In een reactie op X zegt D66-leider Jetten respect te hebben voor het besluit van Candan. “Een vrouw die op allerlei manieren werkt aan gelijke kansen. Dat gaat ze zeker en vast op een andere manier voortzetten. Ik wens haar daarbij veel succes.”

Candan is vaker kort politiek actief geweest. In 2010 richtte zij haar eigen Partij Eén op. Een paar jaar later wilde zij voor het CDA in Amsterdam uitkomen.

Sollicitatie bij Forum

Nog weer later, in 2018, solliciteerde Candan volgens NRC bij Forum voor Democratie, schrijft de krant woensdagavond. Volgens NRC was de top van D66 daar niet van op de hoogte.

Candan voerde volgens de krant begin 2018 verschillende gesprekken met de toenmalige leiding van FvD over haar kandidatuur voor de Amsterdamse gemeenteraad. De sollicitatie leidde niet tot een plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart van dat jaar. Wel bleef ze contact houden met partijleider Thierry Baudet houden, aldus NRC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here