HomePolitiekEd van Thijn (87), PvdA-coryfee en oud-burgemeester van Amsterdam, overleden

Ed van Thijn (87), PvdA-coryfee en oud-burgemeester van Amsterdam, overleden

Ook in de lokale politiek was hij actief. Gedurende vrijwel de hele jaren 60 zat Van Thijn in de gemeenteraad van Amsterdam. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van de hoofdstad. Daarmee is hij de langstzittende burgemeester van Amsterdam sinds de Tweede Wereldoorlog.

Nacht van Van Thijn

Voor en na zijn burgemeesterschap was Van Thijn korte tijd minister van Binnenlandse Zaken. De laatste jaren van zijn politieke loopbaan zat hij voor de PvdA in de Eerste Kamer. Daar bracht hij in 2005, in de zogeheten Nacht van Van Thijn, D66-leider en minister Thom de Graaf ten val, door een grondwetswijziging weg te stemmen die de gekozen burgemeester mogelijk zou maken.

Van Thijn schreef een groot aantal boeken. Zijn eerste boek, een dagboek over de kabinetsformatie van 1977 waarbij hij als medeonderhandelaar aan tafel zat, werd een bestseller. Die formatie duurde 208 dagen, toen een record. Uiteindelijk mislukte de formatiepoging en kwam de PvdA in de oppositie terecht, hoewel de sociaaldemocraten de beste verkiezingsuitslag uit hun geschiedenis hadden geboekt.

Bekijk hieronder ook een video met een terugblik op Van Thijns leven:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img