HomePolitieker is sprake van een stevige vertrouwenscrisis

er is sprake van een stevige vertrouwenscrisis

ANP

NOS NieuwsAangepast

Er is een stevige vertrouwenscrisis in Nederland, en die gaat niet alleen over de aanpak van het stikstofprobleem. Dat zei stikstofbemiddelaar Remkes na afloop van een eerste, verkennend gesprek met boerenorganisaties en leden van het kabinet. Hij zei dat er in elk geval nog een tweede gesprek nodig is om uit de impasse te komen.

Remkes zei dat hij voordat hij werd aangesteld al het beeld had de verhoudingen tussen burgers en overheid “niet vrolijk stemden”, en toen hij aan de slag ging “werd dat inzicht verdiept”.

De “onafhankelijk voorzitter”, zoals zijn rol officieel heet, ziet de oorzaak in jaren van “zwalkend beleid”, zegt hij. Ook het oplossen van stikstofprobleem is jarenlang vooruit is geschoven. Hij zegt het volstrekt begrijpelijk te vinden dat boeren grote onzekerheid over hun toekomst voelen.

Bij het eerste gesprek zaten elf boerenorganisaties aan tafel, waarvan brancheorganisatie LTO Nederland (30.000 leden) de grootste is. LTO sprak onder andere ook namens de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force. Van het kabinet waren premier Rutte en de ministers Van der Wal (stikstof), Staghouwer (landbouw) en Harbers (infrastructuur) aanwezig.

De gesprekspartners hebben ruim vier uur bij elkaar gezeten in het provinciehuis in Utrecht. Dat was veel langer dan verwacht.

Spannend

LTO-leider Van der Tak zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat hij het spannend vond. “We verwachten echt iets van het kabinet. Laten we hopen dat er meer dan handreikingen gaan komen, waar we mee aan de slag kunnen.”

Remkes werd begin juli aangewezen als ‘onafhankelijk voorzitter’ voor het gesprek tussen boeren en kabinet over de stikstofplannen. De 71-jarige VVD’er moet ervoor zorgen dat de dialoog weer op gang komt.

Sinds het kabinet op 10 juni zijn stikstofplannen bekend maakte, is er veel onrust onder boeren. Zij vrezen voor de toekomst van hun bedrijf en zijn het vertrouwen in de overheid kwijtgeraakt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img