HomePolitiekFormatiepartijen spreken in Groningen met slachtoffers aardbeving

Formatiepartijen spreken in Groningen met slachtoffers aardbeving

De gesprekspartners in de formatie zijn tijdelijk verhuisd naar Groningen. Onder leiding van de informateurs Koolmees en Remkes vergaderen de partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie en hun secondanten daar vandaag en morgen in het provinciehuis.

Een deel van de tijd was ingeruimd voor gesprekken over de aardbevingen in de provincie: daarvoor werden gedupeerden, bestuurders, deskundigen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uitgenodigd. Tegenover het provinciehuis hebben protestgroepen een scherm opgesteld waarop gesprekken te zien zijn met slachtoffers.

‘Dingen versnellen’

VVD-leider Rutte zei dat de ontmoetingen onder meer waren bedoeld om “dingen te versnellen”. Volgens hem hebben veel Groningers geen vertrouwen meer in de afwikkeling, omdat die te langzaam gaat.

Ook CDA-voorman Hoekstra erkende dat het te lang duurt: “Ik heb niet de illusie dat we dat met een bezoek vandaag even kunnen oplossen, maar het is wel belangrijk dat we hiernaartoe komen om te laten zien hoe serieus we het nemen.”

ChristenUnie-voorman Segers benadrukte dat veel toezeggingen dreigen te verzanden in een bureaucratische molen. “We moeten oppassen te snel te veel te beloven wat we niet kunnen waarmaken, want dat is een recept voor frustratie.” En D66-leider Kaag noemde als kernwoorden bij de afhandeling van de problemen “de burger centraal, regie, maatwerk en ruimhartigheid”.

Het is voor het eerst dat gesprekken in een kabinetsformatie op een locatie werden gevoerd die te maken heeft met een belangrijke kwestie in de onderhandelingen. Volgens de informateurs willen de partijen op deze manier een begin maken met de beloofde nieuwe bestuurscultuur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img