HomePolitiekGeen volmondige steun voor 2G, maar ook geen blokkade in de Kamer

Geen volmondige steun voor 2G, maar ook geen blokkade in de Kamer

Het demissionaire kabinet kan nog steeds hopen op steun in de Tweede Kamer voor wetgeving die het mogelijk maakt om in sommige situaties alleen gevaccineerden en van corona herstelde mensen toe te laten, en ongevaccineerden niet meer. In het Kamerdebat van gisteravond werd duidelijk dat niemand op die 2G-maatregel zit te wachten, maar dat er ook geen meerderheid is die het helemaal blokkeert.

Volgende week zal moeten blijken of het kabinet groen licht krijgt voor de wetswijziging die in voorbereiding is. Pas dan wordt erover gedebatteerd en gestemd, maar in het debat van gisteravond ging het er al veelvuldig over.

Alleen regeringspartijen VVD en D66 lieten weten dat ze 2G volmondig steunen, maar ook VVD-Kamerlid Aukje de Vries zei dat ze “niet staat te springen”. Het is volgens haar kiezen tussen twee kwaden; het alternatief is meer lockdown-maatregelen en dat vindt ze onredelijk tegenover mensen die wel gevaccineerd zijn. Jan Paternotte van D66 noemde 2G “een noodgreep”.

Andere partijen zien veel minder in de maatregel, omdat die de tegenstellingen tussen gevaccineerden en ongevaccineerden vergroot. Bovendien betwijfelen ze of het een effectief middel is om het aantal besmettingen terug te dringen en de zorg te ontlasten. “Een paardenmiddel van een falend kabinet”, vond Fleur Agema van de PVV. Zij pleitte vooral voor snellere booster-injecties voor 60-plussers en meer aandacht voor ventilatie.

Ook de SP, GroenLinks, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, JA21, BBB, Denk, Van Haga, SGP en Bij1 zullen geen steun geven aan 2G. “Ik vrees dat we daarmee een nieuwe lockdown worden ingerommeld”, zei Maarten Hijink van de SP.

Deur op een kier

Het kabinet moet zich voor een meerderheid daarom richten op het CDA, de PvdA, de ChristenUnie en Volt. Ook die partijen hebben grote bezwaren tegen 2G, maar laten de deur nog wel op een kier staan.

Het CDA, de partij van corona-minister De Jonge, “worstelt” met de maatregel, maakte Kamerlid Joba van den Berg duidelijk. Om een goede afweging te maken, wil ze van De Jonge alternatieve scenario’s horen. Van den Berg vreest polarisatie in de samenleving door 2G. “En met polarisatie komen we niet uit deze crisis.”

De ChristenUnie heeft principiële bezwaren tegen het verder uitsluiten van ongevaccineerden en vindt dat het kabinet moet kiezen voor 1G, waarbij iedereen getest wordt voor toegang, ook gevaccineerden. Kamerlid Mirjam Bikker zei te beseffen dat zoiets heel veel vraagt van de testcapaciteit. “Het moet wel uitvoerbaar zijn.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img