HomePolitiekGeroyeerde SP'ers beginnen nieuwe partij in Rotterdam

Geroyeerde SP’ers beginnen nieuwe partij in Rotterdam

Het geschorste bestuur van de SP in Rotterdam en de twee zittende SP-raadsleden richten na maanden van geharrewar een nieuwe lokale partij op. De partij, Socialisten 010, wil in maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen met een programma dat ongeveer hetzelfde is als dat van de SP.

De landelijke SP schorste het Rotterdamse bestuur in november, omdat het afdelingsbestuur geroyeerde SP’ers op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen had gezet. Dat ging om leden die uit de partij waren gezet omdat ze ook lid waren van de voormalige jongerentak Rood en/of het Marxistisch Forum.

De partijtop sprak van “geradicaliseerde communisten die de partij willen overnemen”. Volgens de SP is het lidmaatschap van Rood of het Marxistisch Forum in strijd met de statuten, omdat SP’ers van maar één politieke partij lid mogen zijn.

‘Hier en daar wat scherper’

“Het wordt ons onmogelijk gemaakt om de strijd voor een socialer Rotterdam nog vorm te geven binnenin de SP”, zegt oprichter Tijs Hardam, die eerder afdelingsvoorzitter in Rotterdam was. “De landelijke partij heeft besloten de lokale SP-afdeling dusdanig te ontregelen dat wij ons genoodzaakt zien via andere wegen de krachten te bundelen.”

Hardam laat weten dat ze niet opnieuw hoeven te beginnen, omdat de plannen die hij al had gemaakt voor de SP-campagne grotendeels gebruikt kunnen worden voor de nieuwe partij. “De komende tijd komen we met een conceptverkiezingsprogramma en eind januari ook met een kandidatenlijst.” Hij zegt verder dat het programma inhoudelijk sterk op dat van de SP zal lijken, maar “hier en daar wat scherper” zal zijn.

Of de nieuwe Rotterdamse partij in maart gaat concurreren met de SP is nog ongewis. Het is namelijk nog onzeker of de SP met een eigen kandidatenlijst komt in de Maasstad. De recent herkozen partijvoorzitter Jannie Visscher laat in een reactie weten dat ze het van groot belang vindt om in Rotterdam mee te doen en dat er een commissie is ingesteld om dat mogelijk te maken. “We gaan ervan uit dat dit gaat lukken”.

Utrecht en Gouda

Overigens is Rotterdam niet de enige plaats waar het conflict nog doorettert, ook in Utrecht en Gouda zijn actieve leden uit de partij gezet. Als gevolg hiervan heeft de SP Gouda besloten niet aan de verkiezingen mee te doen.

In Utrecht is er nog een commissie aan het werk om deelname aan de raadverkiezingen te organiseren. “De positieve sfeer is daar terug”, zegt Visscher. “En ik verwacht dat we daar ook als SP gewoon aan de verkiezingen meedoen.” Tegelijk overwegen geroyeerde SP’ers in Utrecht onder de naam ‘Socialisten Utrecht’ deel te nemen. “Een definitief besluit daarover valt op 8 januari”, zegt Statenlid Michel Eggermont.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img