Groen vinkje in app, maar wel corona: ‘Dat is een restrisico’

0
96

Naar de sportschool, het museum of een terras: vanaf zaterdag kan dat niet meer zonder coronatoegangsbewijs. Het demissionaire kabinet heeft besloten om de QR-code op meer plekken verplicht te stellen, in de hoop daarmee de stijging van het aantal coronabesmettingen de kop in te drukken.

In de context van een epidemie waarin iedereen met corona – gevaccineerd of niet – het virus kan overdragen, roept dat de vraag op hoe effectief de coronapas is. Wat heb je aan een QR-codesysteem als je daarmee toch corona kunt doorgeven (en oplopen)?

‘Behoorlijk veilig’

Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge kreeg die vraag gisteravond na de persconferentie voor zijn kiezen. Het systeem is “risicoreducerend”, antwoordde hij. “Maar het risico is niet nul.”

Volgens De Jonge is het coronatoegangsbewijs voor mensen die zijn ingeënt “een behoorlijk veilige oplossing”, omdat zij minder kans hebben om anderen te besmetten of zelf besmet te raken. Bovendien beschermt vaccinatie volgens het RIVM voor 94 procent tegen ziekenhuisopname.

Dat gevaccineerde mensen corona kunnen hebben zonder dat ze dat weten, noemt De Jonge een restrisico, dat het grootst is voor mensen die niet zijn ingeënt.

Volgens de demissionair minister blijft “de ratio rechtovereind” om het coronatoegangsbewijs te blijven gebruiken:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here