‘Ingewikkelde puzzel’ Voorjaarsnota nog niet gelegd, maar kabinet is er bijna uit

0
26
Rutte na afloop van het overleg

NOS Nieuws

Het kabinet heeft nog geen overeenstemming bereikt over de Voorjaarsnota, maar heeft goede hoop dat dat overdag gaat lukken. Dat is de strekking van wat premier Rutte en vicepremier Hoekstra zeiden na afloop van een ruim tweeënhalf uur durend overleg daarover. Sinds 22.00 uur spraken ze met de vicepremiers Schouten en Kaag over de aanpassingen van de lopende begroting en de klimaatplannen van het kabinet.

“We zijn een heel eind, maar morgen is er nog een ministerraad. We hebben goede hoop dat we dan een heel eind kunnen komen met de Voorjaarsnota en het klimaatpakket”, zei Rutte na afloop van de bijeenkomst, rond 00.30 uur. Hij sprak van “een ingewikkelde puzzel”.

Hoekstra vond de bijeenkomst een “goede en heel constructieve vergadering”. “We zijn er bijna uit, maar we hebben er ook morgen nog voor nodig.” Inhoudelijke details gaven beiden niet.

Miljarden nodig

In de Voorjaarsnota wordt de begroting aangepast aan eventuele financiële mee- en tegenvallers. Voor 1 juni moet de nota zijn aangeboden aan het parlement.

Dit jaar moet het kabinet het eens worden over een aantal grote wijzigingen op de lopende begrotingen. Zo zijn er miljarden nodig voor de oplopende rente, extra asielmaatregelen en de nieuwe klimaatplannen. De afgelopen tijd onderhandelde de top van het kabinet dan ook al meermaals over de Voorjaarsnota.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here