HomePolitiekJetten: belang natuur weegt zwaar bij aanleg windpark op zee

Jetten: belang natuur weegt zwaar bij aanleg windpark op zee

Een windpark op zee biedt overigens ook kansen aan het leven op zee, zegt onderzoeker Josien Steenbergen van de Wageningen University. “Op de bodem in die parken is het rustig, omdat er niet wordt gevist. Oesters bijvoorbeeld krijgen daardoor de rust en ruimte om zich te vestigen.”

Steenbergen waarschuwt dat nog volop wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van de aanleg van nieuwe parken. “Er lopen nu grote onderzoeksprogramma’s, maar tegelijk begint het opschalen. Mijn vrees is dat we misschien te snel gaan, terwijl we nog niet weten hoe groot de bedreigingen zijn.”

Betonnen pijpen

Bij het grote windpark bij Borssele, waar Jetten vandaag was, wordt op dit moment geëxperimenteerd met het ondersteunen van het zeeleven. Met kunstmatige riffen van betonnen pijpen zijn daar plekken gemaakt waar kabeljauw en andere grote vissoorten gedijen. De minister noemt dat “een heel mooi voorbeeld” van hoe het moet. “Dat soort nieuwe technieken willen we massaal stimuleren.”

Jetten zegt verder dat er steeds meer data zijn over de vogeltrek. Daarmee kun je nog voor de aanleg kijken of een bepaalde plek geschikt is voor windmolens. “Of je kan eerder bedenken dat je de parken een paar dagen stil moet zetten omdat er veel vogels aankomen.”

Jetten op zijn werkbezoek ook dat bedrijven die een park willen bouwen er goed aan doen om het belang van de dieren mee te wegen. “Als ze er geen rekening mee houden, is de kans echt kleiner dat ze de aanbesteding binnenhalen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img