HomePolitiekKabinet: meer hulp toeslagenouders, uit huis geplaatst kind niet zomaar terug

Kabinet: meer hulp toeslagenouders, uit huis geplaatst kind niet zomaar terug

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming zei in het debat dat uithuisplaatsingsbesluiten “niet lichtzinnig” worden genomen. “Een kind uit huis plaatsen gebeurt niet zomaar. Jeugdhulpverleners die ik heb gesproken liggen er wakker van. Rechters kijken altijd of andere maatregelen mogelijk zijn”, zei hij. Ook sprak de minister met ouders, kinderen en jongvolwassenen die een uithuisplaatsing hebben meegemaakt. “Hun verdriet was duidelijk voelbaar en er is menig traan gevallen.”

Premier Rutte nam het eerder in het debat ook op voor “de professionals in de jeugdzorg en de rechters die in deze situaties moeilijke besluiten moeten nemen”.

Hij bestreed het beeld dat de uithuisplaatsingen uitsluitend het gevolg zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire. Rutte sluit zich aan bij het oordeel van de Kinderombudsman dat de druk op de gedupeerde ouders heeft geleid tot armoede en stress, wat weer het risico op uithuisplaatsingen heeft vergroot.

Het kabinet laat nader onderzoek doen naar de oorzaken van de 1675 uithuisplaatsingen bij ‘toeslaggezinnen’. Ook komt er op aandringen van de Kamer nog een onafhankelijke commissie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img