Kamermeerderheid tegen coronapas bij amateursport, Rutte gaat ‘erop kauwen’

0
92

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt zich tegen de inzet van het coronatoegangsbewijs in de amateursport te keren. Dat blijkt tijdens het debat over de coronamaatregelen. Demissionair premier Rutte liet in een reactie weten nog eens te zullen nadenken over de maatregel.

Het kabinet wil dat sportorganisaties het coronatoegangsbewijs controleren van sporters, publiek en andere bezoekers. Het gaat om binnen- en buitenlocaties inclusief sportkantines van sportscholen, groepslessen, zwemmen, voetbal en dergelijke.

D66 en CDA wijzen erop dat de amateursport problemen voorziet bij de handhaving en de normale toegang tot sportbeoefening. Zij willen weten hoe het kabinet daarnaar kijkt. De SP en PvdA noemen de maatregel zelfs totaal onuitvoerbaar.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld vertrouwt de bedoeling van de maatregel niet. “Ik wil van het kabinet weten: is dit nou een afleidingsmanoeuvre zodat we het daar vandaag de hele tijd over hebben en het kabinet ons dan tegemoet kan komen? Of is dit echt een serieus voorstel?”

Op kauwen

Premier Rutte zei in reactie op alle bezwaren dat het kabinet met de maatregel het OMT-advies opvolgt. Rutte : “We willen zo min mogelijk uitzonderingen om het zo duidelijk mogelijk te maken, ook voor de controle en de handhaving. Vandaar dat we kiezen voor alle sportlocaties en voor iedereen boven de 18.”

PvdA-Kamerlid Kuiken sprak namens een groot deel van de Kamer toen zij het kabinet vroeg om de maatregel voor buitensporten in te trekken, zowel voor bezoekers als voor de sporters zelf. Het OMT-advies was volgens de fracties niet zo streng voor buitensporten. En het Veiligheidsberaad zegt dat handhaving voor problemen gaat zorgen.

Rutte zei nog tijdens het debat over een afzwakking van de maatregel te willen nadenken. “Ik zeg u toe, alle bezwaren gehoord hebbend, dat ik er even op ga kauwen.”

Kijk hier wat demissionair premier Rutte en partijen zeggen over het plan om amateursporters om een coronatoegangsbewijs te vragen:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here