kloof tussen Den Haag en het land is te groot geworden

0
32
CDA-fractievoorzitter Heerma staat de pers te woord

NOS Nieuws

“De bal ligt bij het kabinet om op het gebied van stikstof consequenties te verbinden aan de verkiezingsuitslag van vorige week.” Dat zei CDA-fractievoorzitter Heerma voor een vergadering van zijn fractie.

Het CDA leed bij de Provinciale Statenverkiezingen een grote nederlaag. De Statenleden kiezen eind mei pas de Eerste Kamer, maar volgens een prognose van het ANP verliest het CDA daar vier van de negen zetels.

Heerma vindt dat de kloof tussen Den Haag en het land te groot is geworden en dat ook binnen het CDA zelf de afstand tussen Den Haag en de basis van de partij moet worden verkleind. Gisteren kwamen de fractieleden ook al bij elkaar en dat was “een lange, zware en soms emotionele vergadering”, zei Heerma.

Stappen om dingen anders te doen

Over het dichten van de kloof wordt vandaag doorgepraat, “maar dat kent meerdere kanten”, zei Heerma. Hij wil dat Den Haag meer in samenwerking met lokale bestuurders keuzes maakt. “Dat vereist vanuit de fractie en het kabinet stappen om dingen anders te doen.”

Gisteren schaarden de fractie en het partijbestuur zich al achter partijleider Hoekstra. Zowel fractie als bestuur vindt wel dat het tijd is voor veranderingen in het beleid. En Hoekstra zelf heeft al gezegd dat je nu niet “over kunt gaan naar business as usual, alsof er niets is gebeurd”.

Later vandaag is er nóg een beraad: dan praat de partijtop met onder anderen de regionale CDA-voorzitters. Binnen de regionale afdelingen heerst veel onvrede over de koers van het kabinet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here