HomePolitiekKritiek op ongewenstverklaring • Rutte dient motie in om formateur te worden

Kritiek op ongewenstverklaring • Rutte dient motie in om formateur te worden

Waarschijnlijk wordt de zorg een belangrijk thema in dit debat. Gisteren al was de oppositie kritisch over het plan om de kosten van de zorg minder hard te laten stijgen. Het kabinet wil de groei van de uitgaven aan de zorg met 4,5 miljard euro “afremmen”.

SP-leider Marijnissen sprak van een mes in de rug van de zorg en Klaver van GroenLinks vindt het een “grote fout” die moet worden hersteld. Ook Ploumen (PvdA) reageerde fel: “In deze tijd bezuinigt deze doorstartcoalitie 5 miljard op de zorg. Dat vind ik onbegrijpelijk.” PVV-leider Wilders: “In plaats van dat we gaan investeren, gaan we daar nu structureel 5 miljard op bezuinigen.”

Politiek verslaggever Ron Fresen:

“De zorg wordt misschien vandaag wel hét punt, vooral ook omdat het lastig uit te leggen zal zijn om juist nu, in coronatijd, aan de zorgkosten te komen. Het is trouwens niet zo dat het gaat om klassieke bezuinigingen, zoals korten op ziekenhuizen of verpleeghuizen. Het gaat om een ingreep om de zorgkosten iets minder hard te laten stijgen, maar dat is kwetsbaar, want het is, zoals gezegd, lastig uit te leggen.

Verder is het een heel duur coalitieakkoord geworden. Ze hebben het nodig om veel problemen aan te pakken waar vorige kabinetten niets of te weinig mee hebben gedaan: het klimaat, stikstof en de woningmarkt. De coalitie heeft veel plannen op al die terreinen, maar die zijn vaak nog erg algemeen en er is dus geen garantie dat ze met al dat geld ook al die problemen gaan oplossen.

Het wordt dus moeilijk om de coalitie aan te pakken, omdat nog niet duidelijk is waar al die miljarden naartoe moeten gaan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img